Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2018-10-17">17 oktober 2018</time>

Vårdval kan rasera hörselvården i Kalmar län, varnar HRF

Fingrar sätter hörapparat på öra.

Kalmar län har landets bästa hörselvård, visar kvalitetsregistret för hörselrehabilitering. Men nu kan vårdkvaliteten raseras, om den nya landstingsledningen inför vårdval, varnar Hörselskadades Riksförbund (HRF).
– Statistiken är tydlig: Vårdval ger sämre vårdkvalitet, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, till Radio P4 Kalmar.

Den nya koalition som ska styra Kalmar läns landsting har gått ut med att de planerar att införa vårdval inom hörselvården. Syftet är att korta de långa köerna – i södra länsdelen kan den som behöver hörapparater få vänta 18 månader.

”Ogenomtänkt och oroande”

– Självklart måste de orimliga väntetiderna bort. Men det här förslaget är förvånansvärt ogenomtänkt – och djupt oroande, säger Mattias Lundekvam, som på onsdagen kritiserade vårdvalsförslaget i Radio P4 Kalmar.
– Politikerna lurar sig själva om de tror att vårdval är en bra lösning på köproblemet. I själva verket sätter de vårdkvaliteten på spel och riskerar att rasera en hörselvårdsorganisation som får landets högsta betyg av användarna själva.

Han syftar på det nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter. Här har hörselvården i Kalmar län landets bästa resultat.
Tidigare fick även Östergötland toppbetyg i kvalitetsregistret, men det ändrades när vårdval infördes 2013. Efter det fick hörapparatutprovningarna signifikant sämre betyg av patienterna.

Efterlyser konsekvensanalys

Nu uppmanar HRF landstingspolitikerna i Kalmar län att hejda sig och göra en ordentlig konsekvensanalys:
– Hörselskadade i Kalmar län förtjänar seriösa beslut om hörselvårdens framtid, grundade på fakta. Utvecklingen i Östergötland måste tas på allvar, säger Mattias Lundekvam.

Diagram ur kvalitetsregistret för hörselrehabilitering.

Kalmar län ligger i topp i Nationellt kvalitetsregister för hörselrehabilitering (ur årsrapport 2017, pdf)

Länkar

Intervju i Radio P4 Kalmar: Hörselskadade oroas av planerna på att införa vårdval (Sveriges Radio P4 Kalmar 2018-10-17)

Pressmeddelandet ovan som pdf:  Vårdval kan rasera hörselvården i Kalmar län, varnar HRF (pdf, 2018-10-17


Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.