Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-16">16 april 2014</time>

Var femte industriarbetare har fått hörselskador på jobbet

Var femte medlem i fackförbundet IF Metall uppger att de har blivit hörselskadade av sitt arbete. Det visar en undersökning om arbetsmiljö som fackförbundet har låtit göra i samarbete med Statistiska Centralbyrån (SCB).

hela_horselskydd_0
Hela 65 procent av IF Metalls medlemmar uppger att de har fått någon form av besvär av sitt arbete, visar den nya SCB-undersökningen. Hörselskador är det andra vanligaste besväret, efter belastningsskador. Hela 21 procent uppger att de har fått besvär med hörseln av sitt arbete.

Bland männen är andelen hörselskadade 23 procent, bland kvinnorna 14 procent. Hörselskador är särskilt vanligt inom stål- och metallindustri (31 procent) samt inom motorbranschen (28 procent).

Satsning på fler skyddsombud

I ett pressmeddelande från IF Metall utlovas nu satsningar på att få bukt med belastningsskadorna. .Hörselskadorna nämns inte, men resurser avsätts för utbildning av anställda för att utvecklas på arbetet och för att få fler skyddsombud och regionala skyddsombud, och det kan även innebära att hörselfrågorna får större uppmärksamhet, hoppas HRF.

Fler får företagshälsovård

IF Metalls medlemmar har i större utsträckning än övriga på arbetsmarknaden tillgång till företagshälsovård; 77 procent, jämfört med 64 procent av alla sysselsatta.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.