Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-04-16">16 april 2014</time>

Var femte industriarbetare har fått hörselskador på jobbet

Var femte medlem i fackförbundet IF Metall uppger att de har blivit hörselskadade av sitt arbete. Det visar en undersökning om arbetsmiljö som fackförbundet har låtit göra i samarbete med Statistiska Centralbyrån (SCB).

hela_horselskydd_0
Hela 65 procent av IF Metalls medlemmar uppger att de har fått någon form av besvär av sitt arbete, visar den nya SCB-undersökningen. Hörselskador är det andra vanligaste besväret, efter belastningsskador. Hela 21 procent uppger att de har fått besvär med hörseln av sitt arbete.

Bland männen är andelen hörselskadade 23 procent, bland kvinnorna 14 procent. Hörselskador är särskilt vanligt inom stål- och metallindustri (31 procent) samt inom motorbranschen (28 procent).

Satsning på fler skyddsombud

I ett pressmeddelande från IF Metall utlovas nu satsningar på att få bukt med belastningsskadorna. .Hörselskadorna nämns inte, men resurser avsätts för utbildning av anställda för att utvecklas på arbetet och för att få fler skyddsombud och regionala skyddsombud, och det kan även innebära att hörselfrågorna får större uppmärksamhet, hoppas HRF.

Fler får företagshälsovård

IF Metalls medlemmar har i större utsträckning än övriga på arbetsmarknaden tillgång till företagshälsovård; 77 procent, jämfört med 64 procent av alla sysselsatta.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.