Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-25">25 september 2015</time>

Utvecklar sexualupplysning på teckenspråk

Nu ska RFSU Stockholm och Manillaskolan utveckla sexualupplysning på teckenspråk. – Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger Malin Kvitvær, projektledare.

"Förälskelse". Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se
”Förälskelse”. Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se

Sexualupplysning på teckenspråk har inte funnits tidigare. Men nu påbörjar Arvsfonds-projektet ”Teckna”, ett tvåårigt utvecklingsarbete tillsammans med Manillaskolan i Stockholm.

Projektet ska utbilda informatörer som sedan träffar unga teckenspråkiga för samtal om sexualitet, relationer, kön och säkrare sex. Metoderna ska spridas nationellt, både via utbildning och webb.

– Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger projektledaren Malin Kvitvaer.
– Både sättet att arbeta och utvecklandet av metoder i det här projektet kommer att ske med utgångspunkt i teckenspråket och döva och hörselskadade ungdomars villkor.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.