Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-25">25 september 2015</time>

Utvecklar sexualupplysning på teckenspråk

Nu ska RFSU Stockholm och Manillaskolan utveckla sexualupplysning på teckenspråk. – Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger Malin Kvitvær, projektledare.

"Förälskelse". Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se
”Förälskelse”. Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se

Sexualupplysning på teckenspråk har inte funnits tidigare. Men nu påbörjar Arvsfonds-projektet ”Teckna”, ett tvåårigt utvecklingsarbete tillsammans med Manillaskolan i Stockholm.

Projektet ska utbilda informatörer som sedan träffar unga teckenspråkiga för samtal om sexualitet, relationer, kön och säkrare sex. Metoderna ska spridas nationellt, både via utbildning och webb.

– Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger projektledaren Malin Kvitvaer.
– Både sättet att arbeta och utvecklandet av metoder i det här projektet kommer att ske med utgångspunkt i teckenspråket och döva och hörselskadade ungdomars villkor.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.