Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-09-25">25 september 2015</time>

Utvecklar sexualupplysning på teckenspråk

Nu ska RFSU Stockholm och Manillaskolan utveckla sexualupplysning på teckenspråk. – Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger Malin Kvitvær, projektledare.

"Förälskelse". Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se
”Förälskelse”. Bilder ur Svenskt Teckenspråkslexikon på teckensprakslexikon.su.se

Sexualupplysning på teckenspråk har inte funnits tidigare. Men nu påbörjar Arvsfonds-projektet ”Teckna”, ett tvåårigt utvecklingsarbete tillsammans med Manillaskolan i Stockholm.

Projektet ska utbilda informatörer som sedan träffar unga teckenspråkiga för samtal om sexualitet, relationer, kön och säkrare sex. Metoderna ska spridas nationellt, både via utbildning och webb.

– Döva och hörselskadade ungdomar är en grupp som ofta glöms bort i frågor som rör sexuell hälsa, säger projektledaren Malin Kvitvaer.
– Både sättet att arbeta och utvecklandet av metoder i det här projektet kommer att ske med utgångspunkt i teckenspråket och döva och hörselskadade ungdomars villkor.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.