Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-09-14">14 september 2018</time>

Upptäckt om hörselceller banar väg för nya behandlingar

Syntolkning: Två kvinnor och två män står bredvid varandra. Ingår i forskningsgruppen Lallamend på KI
Francois Lallemend

Det finns fyra olika typer av nervceller i innerörat. Det har forskare vid Karolinska Institutet nyligen upptäckt. Det här kan kan bana väg för nya behandlingar av olika hörselskador, bland annat tinnitus och ljudöverkänslighet – men också hörselnedsättning.
– Fantastiskt! säger HRF-medlemmen Britt Edoff i TV4s Nyheterna.

Bilden: Forskargruppen vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet: från vänster Saida Hadjab, Haohao Wu, François Lallemend och Charles Petitpré. Foto: Stefan Zimmerman.

Hittills har det antagits att det finns två typer av nervceller i vårt inneröra, varav Typ 1-cellerna sänder de flesta av hörselsignalerna till hjärnan. Men när en grupp forskare vid Karolinska Institutet tittade närmare på innerörats nervceller gjorde de en överraskande upptäckt: Typ 1-cellerna består i själva verket av tre helt olika typer av nervceller. Det innebär att vi har fyra olika typer av hörselceller – med olika funktioner.

Tre vägar in i hörselsystemet

– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel, säger Francois Lallemend, som har lett studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Styr förmåga att urskilja tal

Studien visar att de olika nervcellstyperna troligen har en roll i avkodningen av ljudstyrkan. Det är en funktion som är viktig till exempel vid samtal i en stökig miljö. Då blir förmågan att filtrera bort bakgrundsljudet viktig för att uppfatta själva samtalet. Men vid en hörselnedsättning försämras hörselskärpan – ljuden flyter ihop och det blir svårt att urskilja vad någon säger, till exempel i ett sorligt rum eller i ett radioprogram med bakgrundsmusik.

Påverkar tinnitus och ljudöverkänslighet

Även vid tinnitus eller ljudöverkänslighet är nervcellernas tolkning av ljudets intensitet viktig.

– När vi vet vilka nervceller som ger upphov till ljudöverkänslighet kan vi också försöka ta fram behandlingar för att skydda eller reparera dem, säger Francois Lallemend.
– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel, som cochleaimplantat

Hoppas på ny behandling

I TV4 Nyheternas inslag om de nya forskningsrönen intervjuades Britt Edoff, en av många HRF-medlemmar som vet hur det är att leva med tinnitus och hörselnedsättning. Hon hoppas att forskarnas upptäckter ska öppna för nya behandlingsmöjligheter:
– Det är ju helt fantastiskt att tekniken går så framåt! Tänk om de människor som lider som värst i dag kan få lite hjälp i framtiden.

Inslag i TV4:s Nyheterna med Britt Edoff, 13 september 2018:

Länkar

Upptäckt av nya nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador (KI:s pressmeddelande 2018-09-12)

Nytt hopp för tinnitusdrabbade (textat inslag i TV4:s Nyheterna 2018-09-13)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.