Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-05-12">12 maj 2014</time>

Unga Hörselskadade delar ut utmärkelse för arbete med textning

Unga Hörselskadade delade nyligen ut utmärkelsen ”Årets VipHip” till Moderskeppets vd Mattias Karlsson Sjöberg, för sitt arbete med att göra videokurser tillgängliga för hörselskadade genom textning.

Utmärkelsen ”Årets VipHip” delas ut till någon som gjort något positivt för utvecklingen av ett tillgängligt samhälle för hörselskadade och döva. Detta skriver Unga Hörselskadade (UH) i ett pressmeddelande den 11 maj.

– Att texta är idag enklare än någonsin tidigare, tekniken finns och är inte svår att använda. Genom att dela ut den här utmärkelsen vill vi sätta fokus på detta och premiera de som faktiskt gör insatser för att främja tillgänglighet. Samtidigt hoppas vi såklart kunna uppmana fler att satsa på att göra tillgänglighet till en prioritering, säger Sara Bryntse, ordförande för Unga Hörselskadade.

HRFs arbete med textningsfrågan

HRF arbetar hela tiden för en god tillgänglighet och textning är en av våra viktigaste frågor. Över 1,4 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning. Cirka 800 000 av dem behöver textning för att kunna uppfatta vad som sägs. Betydligt fler behöver texten som stöd. Filmer och filmklipp förekommer i allt fler format och i nya digitala kanaler men fortfarande är det få webbklipp om textas. Det vill HRF ändra på. Det är enkelt att texta filmklipp på webben och eftersom det är valår i år uppmuntrar HRF alla partier att texta sina valfilmer.

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.