Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-05-12">12 maj 2014</time>

Unga Hörselskadade delar ut utmärkelse för arbete med textning

Unga Hörselskadade delade nyligen ut utmärkelsen ”Årets VipHip” till Moderskeppets vd Mattias Karlsson Sjöberg, för sitt arbete med att göra videokurser tillgängliga för hörselskadade genom textning.

Utmärkelsen ”Årets VipHip” delas ut till någon som gjort något positivt för utvecklingen av ett tillgängligt samhälle för hörselskadade och döva. Detta skriver Unga Hörselskadade (UH) i ett pressmeddelande den 11 maj.

– Att texta är idag enklare än någonsin tidigare, tekniken finns och är inte svår att använda. Genom att dela ut den här utmärkelsen vill vi sätta fokus på detta och premiera de som faktiskt gör insatser för att främja tillgänglighet. Samtidigt hoppas vi såklart kunna uppmana fler att satsa på att göra tillgänglighet till en prioritering, säger Sara Bryntse, ordförande för Unga Hörselskadade.

HRFs arbete med textningsfrågan

HRF arbetar hela tiden för en god tillgänglighet och textning är en av våra viktigaste frågor. Över 1,4 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning. Cirka 800 000 av dem behöver textning för att kunna uppfatta vad som sägs. Betydligt fler behöver texten som stöd. Filmer och filmklipp förekommer i allt fler format och i nya digitala kanaler men fortfarande är det få webbklipp om textas. Det vill HRF ändra på. Det är enkelt att texta filmklipp på webben och eftersom det är valår i år uppmuntrar HRF alla partier att texta sina valfilmer.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.