Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-02">2 februari 2014</time>

Ung man med tinnitus blev beroende av läkemedel – läkare får kritik av IVO

Två läkare får nu hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de skrivit ut stora mängder sömntabletter och ångestdämpande läkemedel till en ung man med tinnitus, vilket ledde till att han blev beroende.

piller5
En ung man i Norrland upplevde ångest och sömnsvårigheter sedan han fått tinnitus. När han sökte hjälp hos två olika läkare skrev de ut stora mängder sömntabletter och ångestdämpande läkemedel som långtidsbehandling. Följden blev ett beroende.

”Fel”, säger IVO

Så borde läkarna inte ha gjort, anser den nyinrättade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu riktar kritik mot de båda läkarna, som är verksamma i Norrbotten och Västerbotten. IVO bedömer att det var fel att göra förskrivningen, bland annat med tanke på patientens låga ålder och att läkarna inte beaktat påbörjade behandlingsförsök av föregående läkare.

Viktigt med läkare som kan tinnitus

Ångest och sömnsvårigheter är mycket vanligt under den första tiden efter att tinnitus uppstått. Det är därför mycket viktigt att läkare som möter patienter i denna situation har goda kunskaper om tinnitus och remitterar till vårdgivare som kan ge adekevat stöd och behandling. Att bara försöka ”medicinera” bort besvären, utan annan behandling, är mycket skadligt, eftersom det kan leda till allvarliga beroendeproblem, utan att tinnitus blir bättre.

Mer om tinnitus:

Läs mer om tinnitus på Horsellinjen.se >>

För personlig rådgivning angående tinnitus, kontakta Hörsellinjens informatörer >>

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.