Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-02">2 februari 2014</time>

Ung man med tinnitus blev beroende av läkemedel – läkare får kritik av IVO

Två läkare får nu hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de skrivit ut stora mängder sömntabletter och ångestdämpande läkemedel till en ung man med tinnitus, vilket ledde till att han blev beroende.

piller5
En ung man i Norrland upplevde ångest och sömnsvårigheter sedan han fått tinnitus. När han sökte hjälp hos två olika läkare skrev de ut stora mängder sömntabletter och ångestdämpande läkemedel som långtidsbehandling. Följden blev ett beroende.

”Fel”, säger IVO

Så borde läkarna inte ha gjort, anser den nyinrättade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu riktar kritik mot de båda läkarna, som är verksamma i Norrbotten och Västerbotten. IVO bedömer att det var fel att göra förskrivningen, bland annat med tanke på patientens låga ålder och att läkarna inte beaktat påbörjade behandlingsförsök av föregående läkare.

Viktigt med läkare som kan tinnitus

Ångest och sömnsvårigheter är mycket vanligt under den första tiden efter att tinnitus uppstått. Det är därför mycket viktigt att läkare som möter patienter i denna situation har goda kunskaper om tinnitus och remitterar till vårdgivare som kan ge adekevat stöd och behandling. Att bara försöka ”medicinera” bort besvären, utan annan behandling, är mycket skadligt, eftersom det kan leda till allvarliga beroendeproblem, utan att tinnitus blir bättre.

Mer om tinnitus:

Läs mer om tinnitus på Horsellinjen.se >>

För personlig rådgivning angående tinnitus, kontakta Hörsellinjens informatörer >>

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.