Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-09-14">14 september 2013</time>

Ullenhag: Regeringen kommer föreslå lag om bristande tillgänglighet som diskriminering

Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering, någon gång under det kommande året. Det berättade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på fredagen i sitt tal på Neuroförbundets kongress, och bröt därmed regeringens långa tystnad i frågan.

Erik Ullenhag med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, på Torsdagsaktionen.
Erik Ullenhag med HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, på Torsdagsaktionen.

Riksdagen beslutade redan i juni 2012 att regeringen skyndsamt skulle återkomma med ett lagförslag om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av diskrimineringslagstiftningen.

Men först nu – ett och ett halvt år senare – meddelar Erik Ullenhag på Neuroförbundets kongress att de fyra Allians-partierna är eniga om att äntligen leva upp till detta riksdagsbeslut, någon gång under det kommande budgetåret. Avsikten att lägga ett lagförslag i frågan uttrycks i den budgetproposition som regeringen ska presentera i veckan.

Erik Ullenhag beskriver detta som ”en delseger för Torsdagsaktionen” – en aktion som HRF deltar i. Han kommenterade att Torsdagsaktionen varit ett stöd för honom och andra i regeringen som försökt driva på för att få stöd för ett lagförslag.

Maria Johansson, som är ordförande för DHR, förbundet som startade Torsdagsaktionen, kallar Ullenhags tal historiskt. På sin blogg skriver hon:
– Jag är så stolt över att Ullenhag nämnde Torsdagsaktionen som bidragande till att detta steg vidare nu tas. Det visar att kampen spelar roll. Att vi kan påverka och förändra. Tack alla som deltagit! Tack alla som stått där i ur och skur, frusit och blivit blöta av regn! Tack alla som hejat på! Tack alla som spridit budskapet i sociala medier!

Samtidigt ville inte integrationsministern säga något om när ett lagförslag om bristande tillgänglighet kan se dagens ljus. Han berättade bara att de fyra regeringspartierna är överens om att lägga en proposition under kommande år. Och den enigheten har inte funnits tidigare. Trots riksdagsbeslutet har finansminister Anders Borg och Moderaterna varit mycket ovilliga att gå vidare i frågan. Nu verkar alltså en ändring äntligen vara på gång.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.