Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-03-04">4 mars 2014</time>

Torsdagsaktionen byter namn till Tisdagsaktionen – och sätter fokus på riksdagen

Nu byter Torsdagsaktionen namn till Tisdagsaktionen! Från och med den 18 mars samlas HRF och övriga funktionshinderrörelsen på Mynttorget, för att möta riksdagsledamöter på väg till utskottsmöten. – Vi ska påverka så att det viktiga lagförslaget mot otillgänglighet blir bättre, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Så här ser det ut på Mynttorget, vid riksdagshuset i Stockholm.
Så här ser det ut på Mynttorget, vid riksdagshuset i Stockholm.

På måndagen presenterade regeringen en lagrådsremiss som föreslår att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering i diskrimineringslagen. Det här var en viktig framgång för funktionshinderrörelsen och den så kallade Torsdagsaktionen.

I dag, tisdag, träffades representanter för de organisationer som ingår i Torsdagsaktionen för att diskutera det nya lagförslaget. Det beslutades då att organisationerna ska fortsätta driva frågan under namnet ”Tisdagsaktionen”, och flytta de veckovisa manifestationerna till tisdagar, på Mynttorget utanför riksdagen.

Nu sätter vi fokus på riksdagen

– Nu riktar vi in oss på att påverka riksdagens ledamöter. Därför ska vi vara på plats och prata med ledamöterna när de är på väg till alla de utskottssammanträden som äger rum på tisdagar, förklarar Jan-Peter Strömgren.
– Målet är att ett viktigt lagförslag ska bli ännu bättre. Nu gäller det att få riksdagen på vår sida.

Lagförslaget behöver bli bättre

Vad är det då som ska bli bättre? Ja, funktionshinderrörelsen är överens om att det är positivt att regeringen äntligen har lagt ett lagförslag som slår fast att tillgänglighet är en rättighet. Men samtidigt är HRF och flera andra organisationer kritiska till att regeringen föreslår att diskrimineringsförbudet inte ska gälla företag med färre än tio anställda.

Det står också klart att det blir svårt att driva diskrimineringsärenden inom områden där det inte redan finns tydlig lagstiftning om tillgänglighet. Till exempel kan det bli svårt att driva krav på teleslinga i lokaler, om de inte är nybyggda.

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.