Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-05-29">29 maj 2020</time>

Toppbetyg för HRF i Kantar Sifos Anseendeindex 2020

Guldmedalj med orden "Högt anseende 2020" samt "Kantar Sifo".

Hörselskadades Riksförbund (HRF) får toppbetyg av allmänheten i Kantar Sifos Anseendeindex organisationer 2020.
HRF är en av de fyra intresseorganisationer som har ”högt anseende” hos allmänheten, enligt den årliga undersökningen. Och inte bara det: HRF får högre poäng än någonsin tidigare.

Topp 10 i Kantar Sifos Anseendeindex 2020

 1. Friluftsfrämjandet
 2. Astma- och allergiförbundet
 3. Naturskyddsföreningen
 4. Hörselskadades Riksförbund (HRF)
 5. Reumatikerförbundet
 6. Riksidrottsförbundet
 7. PRO
 8. LRF
 9. Saco
 10. SPF Seniorerna

På fredagen släppte Kantar Sifo resultatet av Anseendeindex organisationer 2020, en undersökning som mäter allmänhetens tilltro till och intryck av olika intresseorganisationer samt vilken kvalitet och framgång som tillskrivs varje organisation.

Och det blev en riktigt glad nyhet: HRF placerar sig än en gång i listans toppskikt, bland de organisationer som får högst betyg av allmänheten.

En av fyra med ”högt anseende”

Med 55 poäng hamnar HRF över den magiska gränsen 50, som Kantar Sifo anger som ett riktvärde för ”Högt anseende”.

Det är det fjärde högsta resultatet av de 33 intresseorganisationer som är med i undersökningen. Det är dessutom ett poäng mer än 2019 och hela 9 poäng mer än 2018.

Kvitto på stort förtroende

– Fantastiskt roligt! Det här är ett tydligt kvitto på att allmänheten har stort förtroende för oss, att HRF behövs och att vi är på rätt väg! säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

– Det här ger hela HRF en välbehövlig uppmuntran. Det behövs nu, i dessa tider. Våra HRF-aktiva runt om i landet har all anledning att känna sig stolta och uppskattade.

HRF behövs, även i kristider

Kantar Sifos anseendeundersökning genomfördes i april, när coronakrisen redan var ett faktum. Det gör HRFs resultat extra glädjande, tycker Mattias Lundekvam:

– Det visar att allmänheten inser att vårt arbete för hörselskadade och ett hörselsmart samhälle är viktigt och relevant i alla tider, även i tider av kris och pandemi. Vi kan hämta kraft och självförtroende ur det i vårt fortsatta arbete.

”Enklare att bli lyssnad till”

Ett gott anseende är inte samma sak som framgång, men det ger mycket goda förutsättningar för framgång, förklarar , förklarar Johan Orbe på Kantar Sifo:

– Ett gott anseende ger höga frihetsgrader och goda förutsättningar att över tid både vara framgångsrik i sin verksamhet och skapa stolthet i organisationen. Men mer än så, ett gott anseende ger också fördelar i kontakter med de viktigaste intressenterna, om det så är potentiella medarbetare, medlemmar, politiker, uppdragsgivare, partners eller journalister. Det är helt enkelt lättare att bli lyssnad till.

Om Anseendeindex 2020

Anseendeindex 2020 bygger på totalt 5 230 intervjuer med personer i åldern 18-79 år om totalt 33 intresseorganisationer. Intervjuerna genomfördes i april.

Standardiserade frågor gör det möjligt att se utveckling över tid och jämföra med andra intresseorganisationer. HRF har varit med i undersökningen under tre år och har under den tiden successivt stärkt sitt anseende.

Vilket poängresultat en organisation får bygger på en sammanvägning av en mängd olika faktorer. Bland annat trovärdighet i media, hur organisationen bidrar till och påverkar samhällsutvecklingen, om den är nyskapande, framtidsinriktad och visar handlingskraft, om den driver viktiga och aktuella frågor och är duktig på opinionsbildning, om den är framgångsrik och lyckas med frågor som är viktiga för medlemmarna och om det är en en organisation som de svarande gillar och respekterar.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.