Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-07-08">8 juli 2021</time>

Tolv tips för en hörselsmart sommar

Äntligen sommar, sol och sköna, lata dagar! Eller har du fullt upp…?
Glöm inte att ge dig tid att sitta under korkeken och verkligen lukta på blommorna. Utan hörselstress.
Vi har listat tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag – mitt i sommarlugnet.

1. Lyssna på dig själv. På badklippan, under hängbjörken, på bryggan… Sätt dig på en lugn plats där tankarna får utrymme och fundera: När och hur mår du bra? När blir det svårt att kommunicera? Skriv ner dina tankar – och kartlägg vad just du skulle behöva. Vad skulle göra skillnad? Vad behöver du hjälp med? Vad kan du själv kan göra något åt?
Så enkelt kan det vara att forma en plan för ett hörselsmartare liv! Och du, glöm inte att du kan vända dig till HRFs Hörsellinjen om du undrar över något (se nedan).

2. Ta en ”hörselsmart paus”. Ta en paus från samtal då och då, så orkar du mer sedan! Stäng av hörapparaterna en stund och pressa dig inte att avläsa. Låt hjärna och öron återhämta sig!
Alla människor, oavsett hur vi hör, behöver ta ljudpauser. Särskilt nyttigt är det att komma ut i naturen, med de ljud som vår hörsel är skapad för. Ljudet av sus i trädkronor, porlande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.

3. Våga vara dig själv. Det är så vanligt att ständigt ställa upp på hörandes villkor. Man vill ju inte vara ”besvärlig”. Men varför, egentligen? Våga vara dig själv i sommar! Kommunicera på dina villkor och tveka inte att tala om vad du behöver i olika situationer. För en sak är säker: Du är jättebra precis som du är! Och om du mår bra och kan vara delaktig, då mår även andra bra.
Tips: Tänk gärna ut några enkla fraser som du kan använda för att förklara vad du behöver (”Se mig i ansiktet när du talar, annars hör jag inte”, ”Sätt dig där, så hör jag dig bättre” osv). 

4. Håll kontakten, på dina villkor. Att hålla fysisk distans till andra innebär inte att du behöver ge upp om kommunikationen. Det finns en mängd möjligheter att hålla kontakten på distans i dag. Varför inte prova på videosamtal eller chattsamtal?
Eller är du kanske trött på teknik? Varför inte plocka upp pennan och skriva ett gammalt hederligt brev eller vykort istället? I århundraden har människor runt om i hela världen skrivit brev till varandra. Korta och kärnfulla. Långa och poetiska. Stillsamma och dramatiska. Gör någon glad, skriv en rad!

5. En sund själ i en sund kropp. Fysisk träning eller bara en vanlig promenad hjälper oss flytta fokus från huvudet till kroppen. Det kan ge avslappning och även lindra besvärande tinnitus. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, yoga och avslappning, så passa på i sommar. Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst!

6. Ta en tupplur. En liten lur mitt på blanka eftermiddagen kan göra underverk. En kort stunds vila i hängmattan, i skuggan under ett träd eller kanske på soffan kan ge nya krafter och positiv energi. Prova om det är något för dig!

7. Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst, särskilt som tinnitus då hörs mer. Försök därför se till att du är aktiv och sysselsatt på semestern, men samtidigt utan negativ stress. Det kan också vara bra att undvika helt tysta omgivningar. Brus från vatten, vind med mera kan ofta maskera och lindra.

8. Träffa andra i sociala medier. Att utbyta erfarenheter med andra är ett av de bästa sätten att få användbara tips och se nya möjligheter. Inte minst är det rätt skönt att känna att ”jag är inte ensam”. Att det finns andra som vet hur det är. Passa därför på att gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper i sommar. De är slutna och riktar sig till dig som är hörselskadad eller närstående, och som har ett privat intresse för grupperna. HRFs Facebook-grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadade, HRF: Cochlea-implantat, HRF: Tinnitus och ljudöverkänslighet, HRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.

9. Se över din hörteknik. När är det lätt att höra? När och på vilket sätt blir det problem? Om du använder hörapparater, men inte trivs med ljudet kan de vara inställda på fel sätt. I så fall bör du ta kontakt med din audionom för justering. Men kanske handlar det inte om hörapparaterna. I många situationer kan du behöva andra hörhjälpmedel, utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem, som kan underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – där kan du få råd!

10. Prova skrivtolkning. Har du provat skrivtolkning? Det innebär att en tolk skriver allt som sägs i ett samtal, på plats eller på distans. Texten visas då direkt på en surfplatta, mobil eller dator, så att du kan läsa under samtalets gång. Skrivtolkning kan även visas i ett videosamtal. Hörselskadade har rätt till kostnadsfri skrivtolkning i många situationer. Boka hos regionens tolkcentral.

11. Lär dig tecken. Varför inte ta reda på mer om teckenspråk och tecken som stöd (TSS) i sommar – och kanske lär dig några tecken? Kanske ska du prova att gå en kurs?

12. Hitta svar hos HRFs Hörsellinjen. På HRFs faktawebb hörsellinjen.se hittar du en mängd information och många nyttiga länkar. Vår rådgivningstjänst via telefon och mejl har stängt 12 juli–2 augusti. Under den tiden går det förstås bra att mejla din fråga, så får du svar så snart som möjligt i augusti.

Glad sommar! önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Bra länkar med tips från HRFs Hörsellinjen:

Råd om hörselsmart tillgänglighet i coronatider 

Hörselsmarta distansmöten 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.