Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-06-25">25 juni 2017</time>

Hård kritik mot ”tinnitusplåster” utan vetenskapligt stöd

Kvinna pressar fingrarna mot tinningarna.

Ett svenskt företag lanserar nu plåster som påstås lindra tinnitus genom att ”bryta ljus” och ”organisera” vattenmolekyler. Men läkare och forskare avfärdar produkten som ovetenskaplig. Och HRF instämmer:
– Det är beklämmande när företag försöker slå mynt av människor med svår tinnitus genom att marknadsföra produkter utan vetenskapligt stöd, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Tinnitusplåstret är en svensk produkt som har funnits i flera år, men först nu lanseras det i Sverige. Plåstret, som fästs på skallbenet bakom örat, är präglat med ett patenterat mönster som ska bryta ljuset på ett sätt som får kroppens vattenmolekyler att anta en ”fraktal organisering av vatten i biologisk miljö” som ”kan tänkas modulera de kaotiska ljudloopar i hörselsystemet som representerar de olika medvetna ljudupplevelser som kallas tinnitus”.

”Går för långt”

Den beskrivningen imponerar inte på läkare och forskare inom området, berättar Svenska Dagbladet:
– Jag kan inte se att det finns något vetenskapligt underlag att rekommendera denna produkt, säger Elina Mäki-Torkko, professor och överläkare vid Audiologiskt forskningscentrum vid Örebro universitet.
– Att införa en sådan metod i vården är att gå för långt, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och en av landets främsta experter på tinnitus.

Påståenden tillbakavisas

Företaget som säljer tinnitusplåstret hävdar att metoden har stöd av studier vid Karolinska Universitetssjukhuset, men uppgifterna tillbakavisas av Karolinska Universitetssjukhuset: ”Ingen sådan studie har bedrivits på Karolinska Universitetssjukhuset. Vi har som mest bistått med data och administration som vi tagit betalt för. Ingen läkare från sjukhuset står bakom studien eller påstådda effekter”, skriver KU:s pressavdelning till Svenska Dagbladet.

Utreds av Läkemedelsverket

Just nu utreder Läkemedelsverket tinnitusplåstret, enligt Svenska Dagbladet. Plåstret räknas inte som läkemedel, utan som medicinteknik – och Läkemedelsverket kan inte i förväg stoppa medicinteknik som inte har evidens. Läkemedelsverket kan gå in i efterhand med tillsyn och ställa krav på företaget, förelägga om vite eller fatta beslut om marknadsförbud.

”Beklämmande”

Ungefär 1,5-2 miljoner av befolkningen har tinnitus som besvärar dem. Av dessa har omkring 200 000-300 000 svår tinnitus, som allvarligt påverkar deras dagliga liv.
– Det är beklämmande när företag försöker slå mynt av deras oro genom att marknadsföra produkter utan vetenskapligt stöd, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Han efterlyser istället en rejäl satsning på tinnitusvård ute i landet:
– I dag finns det ett stort underskott på vård och stöd för personer med tinnitus. Landstingen tar inte sitt ansvar – alldeles för få med tinnitus får tillgång till de behandlingsmetoder som är vetenskapligt belagda och som kan ge lindring. Istället måste personer med tinnitus ta hand om hela problematiken på egen hand.

Länkar

Tinnitusplåster lanseras – möts av tung läkarkritik (Svenska Dagbladet 2017-06-23) 


Frågor om tinnitus?

Hörsellinjen, en rådgivningstjänst från Hörselskadades Riksförbund (HRF), erbjuder fakta och råd om tinnitus. På www.hörsellinjen.se/tinnitus hittar du fakta, tips och nyttiga länkar.
Du kan även få personlig rådgivning från Hörsellinjen. Mejla våra rådgivare via formuläret på hörsellinjen.se eller ring 0771-888 000, vardagar kl. 9-15 (vanlig samtalstaxa).

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.