Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-10-08">8 oktober 2014</time>

Tinnitusexpert och HRF-vän fick Stora Psykologpriset 2014

Stora Psykologpriset 2014 gick till professor Gerhard Andersson, som bland annat har utvecklat framgångsrik, internetbaserad tinnitusbehandling. Gerhard Andersson är en mångårig HRF-vän som dessutom har suttit i styrelsen för Hörselforskningsfonden.

Gerhard Andersson hyllas som en mycket värdig vinnare av Stora Psykologpriset 2014, inte minst av HRF. Under många år har han bedrivit forskning som rör tinnitus, ljudöverkänslighet och andra hörselskador, och har arbetat för att fler hörselskadade ska kunna få tillgång till kognitiv beteendeterapi (KBT) genom internetbaserad behandling. Han är också medförfattare till självhjälpsboken ”Leva med tinnitus”, som ger råd utifrån de senaste rönen när det gäller KBT och ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Stora Psykologpriset 2014 delades ut av Svenska Psykologförbundet den 7 oktober. Juryns motivering var: ”Med sitt arbete som praktiker och forskare har årets vinnare bidragit till att på vetenskaplig grund göra psykologiska behandlingsmetoder, både inom det psykologiska och det somatiska området, tillgängliga för alla, även för dem som bor på orter där psykologisk behandling varit svår att få. Han sprider också sin kunskap till allmänhet och beslutsfattare och skapar på så sätt en större förståelse kring psykisk ohälsa och de möjligheter psykologisk behandling innebär för att lindra och bota den.”

Gerhard Andersson är professor i klinisk psykologi, samt psykolog, legitimerad psykoterapeut, filosofie doktor och medicine doktor, och är verksam vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet samt Öronkliniken vid Linköpings Universitetssjukhus.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.