Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-12-04">4 december 2014</time>

Textad svensk film på bio kallas ”katastrof” av upprörda filmmakare

”Katastrof”, ”Dödsstöten för svensk komedi”, ”Vi är knäckta”. Ja, med sådana brösttoner går ett par filmmakare till attack mot biobranschens beslut att börja visa svensk film med text från den 19 december.
– Pinsamt. Men även när ljudfilmen kom var det ju några som ropade ”katastrof”, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren.

Lena Rehnberg, filmproducent
Lena Rehnberg, filmproducent.

För någon månad sedan aviserade biokedjan SF Bio att de kommer att börja visa alla svenska filmer med text, vid alla föreställningar i hela landet – såvida filmen har textats. Kort därefter följde Svenska Bio efter. SF Bio ska börja den 19 december och Svenska Bio är redan igång.

Efterlängtad reform kallas ”tvångstextning”

Det här är något som HRF länge har arbetat för, och beslutet väckte stort jubel bland hörselskadade runt om i landet. Men några producenter och regissörer går nu till angrepp mot den efterlängtade tillgänglighetsreformen – som de kallar ”tvångstextning”. De förstår inte varför inte hörselskadade kan nöja sig med några textade föreställningar, eller varför det inte räcker med teleslinga:
– För oss som har premiär nu är det här ett stort problem, vi är ganska knäckta faktiskt, säger Lena Rehnberg till nyhetsbyrån TT.

”Även när ljudfilmen kom ropade några katastrof”

Men HRFs förbundsordförande tar upprördheten i filmbranschen med ro.
– Det är trist och pinsamt att höra om dessa personers inställning till textning. Men även när ljudfilmen kom var det ju några som ropade ”katastrof”, säger han.
– En mycket stor del av publiken vill ha textning, tror jag. Och ur ett kommersiellt perspektiv måste det ju vara bra att så många som möjligt kan se film på bio.

Det håller SF Bio med om:
– Det är inte bara hörselskadade som vill ha textning, många tycker att det är svårt att höra dialogen, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Hörselskadad biografägare välkomnar textad film

Ronnie Nordqvist, biografägare och ordförande för HRF i Kalix, välkomnar de stora biografkedjornas beslut att visa svensk film med text. Hans egen biografkedja, Våra Gårdar, följer nu efter och ska nu beställa text på alla svenska filmer, som rutin.
Ronnie är övertygad om att de flesta kommer att uppskatta textningen, och att filmmakarnas protester är överdrivna:
– Det känns som om de förstorar upp det här och tror att textremsan kommer att ligga mitt på filmen, säger han till Radio Norrbotten.

Intervju med Ronnie Nordqvist i Radio P4 Norrbotten, 8 december (lyssna 1:43:12 in i programmet)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.