Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-01">1 november 2013</time>

”Tänk på tinnitus som en tillfällig svacka”, säger experten

– Tänk på tinnitus som en tillfällig svacka i livet, det blir bättre sedan. För så är det för de allra flesta, efter ett tag märker man inte så mycket av ljudet och kan leva ett bra liv igen.
Det säger professor Gerhard Andersson i en intervju i Expressen.

gerhard_andersson_2013.img_assist_custom-200x312Gamla sanningar om tinnitus gäller än, det bekräftar Gerhard Andersson, en av Sveriges ledande tinnitusforskare i en artikel i Expressen:
– Allt som är bra för kropp och själ är bra mot tinnitus, konstaterar han bland annat.

Det gäller att fokusera på det som fungerar i stället för det som är eländigt. Att se över livssituationen, ta hand om sig själv och sin hälsa, och också försöka slappna av och acceptera ljudet. Då finns goda förutsättningar för att ljudet tar mindre plats i livet, märks mindre och efter hand slutar vara ett problem.

Tidigare i år kom Gerhard Andersson och hans forskarkolleger Vendela Zetterqvist och Viktor Kaldo med den uppskattade självhjälpsboken ”Leva med tinnitus”, som kan beställas i HRFs webbutik.

Du som har problem med tinnitus är välkommen att kontakta HRFs informationstjänst Hörselllinjen för personlig rådgivning.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.