Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-01">1 november 2013</time>

”Tänk på tinnitus som en tillfällig svacka”, säger experten

– Tänk på tinnitus som en tillfällig svacka i livet, det blir bättre sedan. För så är det för de allra flesta, efter ett tag märker man inte så mycket av ljudet och kan leva ett bra liv igen.
Det säger professor Gerhard Andersson i en intervju i Expressen.

gerhard_andersson_2013.img_assist_custom-200x312Gamla sanningar om tinnitus gäller än, det bekräftar Gerhard Andersson, en av Sveriges ledande tinnitusforskare i en artikel i Expressen:
– Allt som är bra för kropp och själ är bra mot tinnitus, konstaterar han bland annat.

Det gäller att fokusera på det som fungerar i stället för det som är eländigt. Att se över livssituationen, ta hand om sig själv och sin hälsa, och också försöka slappna av och acceptera ljudet. Då finns goda förutsättningar för att ljudet tar mindre plats i livet, märks mindre och efter hand slutar vara ett problem.

Tidigare i år kom Gerhard Andersson och hans forskarkolleger Vendela Zetterqvist och Viktor Kaldo med den uppskattade självhjälpsboken ”Leva med tinnitus”, som kan beställas i HRFs webbutik.

Du som har problem med tinnitus är välkommen att kontakta HRFs informationstjänst Hörselllinjen för personlig rådgivning.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.