Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-11-21">21 november 2016</time>

Tal-brus-testets skapare fick Silverörat 2016

Utdelning av Silverörat

Den tekniske audiologen Lennart Magnusson tilldelades på måndagen utmärkelsen Silverörat av Svenska audiologiska sällskapet, i samband med Audiologisk Dag i Göteborg. Han har bland annat utvecklat olika metoder för hörseltester.
Samtidigt fick hörselingenjören Filip Asp Arnbrinks utmärkelse för sin forskning om dubbla cochleaimplantat hos barn.

Silverörat har delats ut sedan 1977 och är en utmärkelse som Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS Audio) delar ut årligen. Priset ska gå till en person som sällskapet anser ha gjort betydande insatser inom audiologins område.

På måndagen, i samband med Audiologisk Dag, avslöjade SAS Audio att Silverörat 2016 går till docent Lennart Magnusson, som är verksam vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Lennart Magnusson har utvecklat audiologiska testmetoder och beskrivs ibland som skaparen av tal-i-brus-testet. Det är denna testmetod som ligger till grund för HRFs digitala hörseltest, Hörseltestaren. Lennart Magnusson har även utvärderat metoder för anpassning och programmering av cochleaimplantat, hörapparater samt övriga tekniska hörhjälpmedel.

Även Arnbrinks utmärkelse delades ut i samband med Audiologisk Dag. I år gick utmärkelsen till Filip Asp, vid Karolinska Universitetssjukhusets CI-sektion, som forskar kring barn och cochleaimplantat. Bland annat har han undersökt hur man kan mäta riktningshörseln hos barn med två CI.

Kriterier för Silverörat

Kriterier för Arnbrinks utmärkelse

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.