Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-11-21">21 november 2016</time>

Tal-brus-testets skapare fick Silverörat 2016

Utdelning av Silverörat

Den tekniske audiologen Lennart Magnusson tilldelades på måndagen utmärkelsen Silverörat av Svenska audiologiska sällskapet, i samband med Audiologisk Dag i Göteborg. Han har bland annat utvecklat olika metoder för hörseltester.
Samtidigt fick hörselingenjören Filip Asp Arnbrinks utmärkelse för sin forskning om dubbla cochleaimplantat hos barn.

Silverörat har delats ut sedan 1977 och är en utmärkelse som Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS Audio) delar ut årligen. Priset ska gå till en person som sällskapet anser ha gjort betydande insatser inom audiologins område.

På måndagen, i samband med Audiologisk Dag, avslöjade SAS Audio att Silverörat 2016 går till docent Lennart Magnusson, som är verksam vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Lennart Magnusson har utvecklat audiologiska testmetoder och beskrivs ibland som skaparen av tal-i-brus-testet. Det är denna testmetod som ligger till grund för HRFs digitala hörseltest, Hörseltestaren. Lennart Magnusson har även utvärderat metoder för anpassning och programmering av cochleaimplantat, hörapparater samt övriga tekniska hörhjälpmedel.

Även Arnbrinks utmärkelse delades ut i samband med Audiologisk Dag. I år gick utmärkelsen till Filip Asp, vid Karolinska Universitetssjukhusets CI-sektion, som forskar kring barn och cochleaimplantat. Bland annat har han undersökt hur man kan mäta riktningshörseln hos barn med två CI.

Kriterier för Silverörat

Kriterier för Arnbrinks utmärkelse

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.