Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-20">20 februari 2015</time>

SVT textar inte skid-VM – HRF begär att få träffa vd:n

Sändningarna från skid-VM i Falun textas inte. SVT säger att de tvingades välja mellan att texta samhällsprogram eller skid-VM, och då valde de bort VM. Riktigt illa. Ett sådant val ska inte behöva göras, anser HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, som i dag har begärt att få träffa SVTs nya vd, Hanna Stjärne.

I dag, dagen efter att Sverige kammat hem ett silver på skid-VM i Falun, skriver HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, ett besviket brev till SVTs nya vd, Hanna Stjärne. Han begär att få träffa henne för att prata om den alltför långsamma utvecklingen när det gäller textning. SVTs besked om att de måste välja mellan olika angelägna program är beklämmande, anser förbundsordföranden. Hörselskadade får nu inte samma möjligheter som andra att ta del av detta skid-VM på hemmaplan.

HRFs brev till SVTs vd, Hanna Stjärne:

Det är med stor förvåning och djup besvikelse som vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) tvingas konstatera att SVTs sändningar från skid-VM i Falun inte är textade. Ett skid-VM på hemmaplan är en stor händelse i en skidnation som Sverige, och något som många, många tittare vill ta del av – självfallet även vi som har en hörselnedsättning. Men en stor del av landets 1,4 miljoner hörselskadade kan nu inte ta del av den direktrapportering som tv-sportens redaktion erbjuder andra tittare.

SVT Undertext meddelar oss att de inte har tillräckliga resurser för att kunna direkttexta VM-sändningarna och samtidigt fortsätta texta bland annat SVT Forum. De meddelar att SVT var tvungna att göra ett val, och att programledningen då valde bort skid-VM. Vi anser inte att detta val var fel eller rätt. Vi anser att det är fel att ett sådant val överhuvudtaget behövde göras.

Textningens betydelse för en stor grupp tittare är väl känd hos SVT, och behöver knappast understrykas ytterligare. Med tanke på det går utvecklingen alldeles för långsamt. Det står klart att SVT hittills inte prioriterat textningen tillräckligt högt, annars hade läget varit ett helt annat i dag. Då hade jag just nu, istället för att skriva detta mail, kunnat följa VM-dramatiken med textning.
 
Jag skulle gärna vilja träffa dig nu under våren för att diskutera hur SVT kan möta tittarnas behov av textning på ett bättre sätt. Vi har ju ett gemensamt intresse: Ni vill ha många och nöjda tittare, vi vill att alla hörselskadade ska kunna vara nöjda tittare. Låt oss se till att det blir verklighet.
 
Vänliga hälsningar
Jan-Peter Strömgren
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.