Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-07-09">9 juli 2014</time>

Succé för hörseltest och samtal i HRFs tält i Almedalen

Drygt 1 500 hörseltester och cirka 3 800-4 000 besökare på fyra dagar. HRFs tält under Almedalsveckan blev en riktig succé, med kö till hörseltest och rådgivning. HRFs förtroendevalda och personal hann dessutom med många spännande samtal med allt från politiker och aktivister till journalister och turister.

Det var full fart och kö mest hela tiden i HRFs tält i Almedalen.
Det var full fart och kö mest hela tiden i HRFs tält i Almedalen.

För första gången hade HRF i år ett tält under Almedalsveckan. Och det blev en riktigt lyckad satsning. HRFs hörseltest och rådgivning drog massor av besökare. Att tältet låg ”mitt i smeten”, ett stenkast från själva Almedalen, bidrog till det stora publiktrycket.

Test och goda råd

I tältet kunde besökare testa sig med HRFs app ”Hörseltestaren”, vid fyra stationer med surfplattor och lurar. De som kom kunde också få svar om hörselvård, arbetsmiljö, tekniska lösningar och mycket annat, och plocka på sig informationsmaterial av olika slag.

Stort intresse för rapporten

En hel del av besökarna var politiker eller politiskt aktiva, med och utan egna erfarenheter av hörselnedsättning. Av dem var det många som intresserade sig för HRFs nya rapport, ”Myternas marknad” och de missförhållanden som beskrivs där. Det står helt klart att rapporten har fått stort genomslag i hela landet. Det blev även en hel del samtal om HRFs övriga valfrågor: tillgänglighet i valrörelsen och skolans ljudmiljö.

Jan Lamby från HRF i Stockholm hjälpte till med att dela ut flygblad ute i vimlet.
Jan Lamby från HRF i Stockholm hjälpte till med att dela ut flygblad ute i vimlet.

Aktivister och journalister

Andra besökare var vanliga gotlandsturister med samhällsintresse, på promenad genom Visby. Eller aktivister rustade med knappar, tröjor och slagord. Även rapartister, serveringspersonal och journalister dök också upp. En salig blandning, med många relevanta frågor och synpunkter.

Nedslående slutrapport från Slingpatrullen

HRFs tält var också lite av en fast punkt för UHs Slingpatrullen, som gjorde ett jättejobb med att bevaka tillgängligheten i Almedalen, i samarbete med HRF. Slingpatrullens slutrapport är nedslående läsning. Bara 42 procent av arrangemangen hade hörslinga, 22 procent hade teckenspråkstolk och ynka 4 hade skrivtolk!

Ett tappert gäng av UHare bildade Slingpatrullen, som granskade hörseltillgängligheten i Almedalen.
Ett tappert gäng av UHare bildade Slingpatrullen, som granskade hörseltillgängligheten i Almedalen.

Med sikte på nästa sommar

HRF planerar att vara närvarande med ett tält även nästa år i Almedalen. Det råder nämligen ingen tvekan om att vi även då kommer att behöva påminna politiker från hela landet om att ”Svensk politik hörs för dåligt!”, och fortsätta värna rätten till hörselvård.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.