Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-03-22">22 mars 2016</time>

Stora Hörselpriset till forskaren bakom digitala hörapparaten

Stora Hörselpriset 2016 går till professor emeritus Stig Arlinger, forskaren bakom den digitala hörapparaten – en innovation som har påverkat livet för miljontals hörselskadade i hela världen. Det avslöjade HRF och Hörselforskningsfonden i dag.

Foto: Stefan Andersson, Auris/HRF
Foto: Stefan Andersson, Auris/HRF

Ungefär en halv miljon människor i Sverige använder hörapparater. Och i stort sett alla har digitala apparater – små, effektiva datorer, vars ljudbehandling kan skräddarsys för att passa olika, individuella behov. Kort sagt: hörteknik som öppnade dörren till en värld av nya möjligheter för hörselskadade.

En drivande kraft bakom detta tekniska genombrott var forskaren Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016 på 100 000 kronor, som han får ta emot av Hörselforskningsfonden i samband med HRFs konferens ”Hörselforskning 2016” i Linköping den 26 maj.

Läs mer om Stig Arlinger och Stora Hörselpriset på HRFs kongresswebb

Relaterade nyheter

 • 4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning
  Man med gula hörlurar framför datorn, med ansiktet bortvänt.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-05-02">2 maj 2022</time>

  4,1 miljoner till HRFs ”folkrörelse” för mer autotextning

  Nu får HRF drygt 4 miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden till projektet "Alla kan texta!". Målet är att göra autotextning till något av en folkrörelse i det offentliga Sverige, i samarbete med en rad kommuner, regioner, myndigheter, företag och andra aktörer.

 • Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI
  Äldre man med munskydd.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-04-19">19 april 2022</time>

  Leslie, 103, blev äldst i världen att få CI

  På sin 103-årsdag gick Leslie Hodgson in på ett sjukhus i England och bad om att få ett cochleaimplantat. Hans önskan blev uppfylld. I mars blev Leslie den äldste i världen som fått ett CI.

 • ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-03-30">30 mars 2022</time>

  ”Bistå flyktingar med funktionsnedsättning!”

  Regeringen måste "skyndsamt fatta beslut" om att bistå flyktingar från Ukraina med hjälpmedel, läkemedel samt rehabilitering och habilitering. Det skriver Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och åtta andra organisationer i ett brev till socialministern.