Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2016-03-22">22 mars 2016</time>

Stora Hörselpriset till forskaren bakom digitala hörapparaten

Stora Hörselpriset 2016 går till professor emeritus Stig Arlinger, forskaren bakom den digitala hörapparaten – en innovation som har påverkat livet för miljontals hörselskadade i hela världen. Det avslöjade HRF och Hörselforskningsfonden i dag.

Foto: Stefan Andersson, Auris/HRF
Foto: Stefan Andersson, Auris/HRF

Ungefär en halv miljon människor i Sverige använder hörapparater. Och i stort sett alla har digitala apparater – små, effektiva datorer, vars ljudbehandling kan skräddarsys för att passa olika, individuella behov. Kort sagt: hörteknik som öppnade dörren till en värld av nya möjligheter för hörselskadade.

En drivande kraft bakom detta tekniska genombrott var forskaren Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016 på 100 000 kronor, som han får ta emot av Hörselforskningsfonden i samband med HRFs konferens ”Hörselforskning 2016” i Linköping den 26 maj.

Läs mer om Stig Arlinger och Stora Hörselpriset på HRFs kongresswebb

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.