Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-03-22">22 mars 2021</time>

Stor studie om samband mellan covid och hörselskador

Kvinna med syrgasslang i näsan ligger i sjukhussäng.
Omkring 7 procent av de som haft covid-19 upplevde nedsatt hörsel, visar enkäter. Foto: Sharon McCutcheon

Ungefär 8 procent av de som haft covid-19 upplever nedsatt hörsel och 15 procent har fått tinnitusbesvär. Det visar en genomgång av 24 enkätstudier.    
Därför inleds nu en stor, brittisk forskningsstudie som ska klarlägga sambandet mellan covid och hörselskador.

Under pandemin har HRF kontaktats av många som varit covidsjuka och som sedan dess upplever hörselproblem och tinnitus. Samma sak rapporteras från hela världen.

Det har brittiska forskare börjat titta närmare på. Och när de gick igenom data från 24 olika enkätstudier upptäckte de en koppling mellan covid-19 och hörselproblem.

– Stämmer det här vi ser, att mellan 7 och 15 procent får hörselskador, då är det något vi tar på största allvar, säger professor Kevin Munro, vid Manchester Centre for Audiology and Deafness, till Sky News.

Undersöker långsiktig påverkan

Under ett år ska nu forskare vid NIHR Manchester Biomedical Research Centre (BRC) och The University of Manchester undersöka coronavirusets långsiktiga påverkan på hörseln hos personer som fått sjukhusvård för covid-19. Det sker med stöd från bland annat RNID, HRFs brittiska systerorganisation.

Forskarna kommer att mäta hörseln på över 100 patienter och jämföra resultaten med en kontrollgrupp. Det är en viktig skillnad från tidigare studier, som bygger på självskattningar av den egna hörselsituationen. Nu får forskarna mätbara data om sambandet mellan covid och hörselproblem.

Oklart samband

Forskarna ska undersöka hur covid-19 påverkar hörseln och i vilka delar av hörselsystemet. De ska dessutom ta reda på hur vanligt det är, och väga in andra viktiga faktorer, som livsstil, bakomliggande sjukdomar och eventuella skador orsakade av intensivvård.

– Vi vet att olika virus kan orsaka hörselskador och covid-19 är inget undantag. Men det är fortfarande oklart i vilken grad det beror på själva sjukdomen och i vilken utsträckning vården och andra faktorer kan ha påverkat, säger professor Kevin Munro.

Länkar

COVID-19: Hearing loss, tinnitus and vertigo may be associated with coronavirus, research suggests (Sky News 2021-03-22)

New study to investigate COVID-19 links to hearing loss (Health Europa 2021-01-27)

En av tre fick förvärrad tinnitus under pandemin, visar ny studie (HRF.se 2020-11-19)

Persistent self-reported changes in hearing and tinnitus in post-hospitalisation COVID-19 cases (International Journal of Audiology, Volume 59, 2020 – Issue 12)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.