Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-15">15 november 2013</time>

Stoppa oseriösa hörapparatutprovare, skriver audionomföreningen till regeringen

Allt fler ”mindre seriösa företag med outbildad och icke kompetent personal” har dykt upp inom hörselbranschen. Det skriver Svenska Audionomföreningen (SvAf) i ett brev till regeringen. De varnar nu för att patienter kan skadas, och vill att audionomlegitimationen ska stärkas.

audionom_verktyg_bearb.mellan

I sitt brev till regeringen uttrycker styrelsen för Svenska Audionomföreningen (SvAf) oro för utvecklingen inom hörselvårdsområdet. På hörselmarknaden finns det i dag aktörer som utsätter patienter för risker, anser de.

Varnar för bristfälliga ”snabbtest”

Audionomernas yrkesförening skriver bland annat att det numera finns oseriösa företag som ägnar sig åt ”snabbtest av hörsel” och säljer ”förprogrammerade så kallade hörapparater”. Att på detta sätt sälja hörapparater utan individuell anpassning och enligt ”löpandebandprincipen” är att vilseleda individer, anser audionomföreningen.

De varnar för att en bristfällig snabbutprovning kan förvärra hörselsituationen för en person med hörselnedsättning, och konstaterar att det endast är legitimerade audionomer som har rätt utbildning och kompetens för att utföra hörapparatanpassningar på ett korrekt sätt.

Risk för att patienter skadas

Audionomföreningen ser även en fara i att det numera förekommer att personer utan rätt utbildning utför avtryckstagning. Risken för skador är stor om detta görs på fel sätt.

Nu vill SvAf att Socialdepartementet och Socialstyrelsen ska stärka audionomernas legitimation och tydliggöra vilka tjänster och behandlingar som endast får utövas av en legitimerad audionom. Detta för att hindra oseriösa utövare.

HRF: ”Avarterna behöver stoppas”

– Det är bra att SvAf agerar för att stoppa risker och kvalitetsbrister. Vi i HRF delar deras oro, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.
– Samtidigt ser vi att det ibland förekommer oseriöst agerande som vilseleder patienter även i företag med legitimerade audionomer. Det räcker därför inte att se över legitimationerna. Det behövs också tydliga regelverk som stoppar avarterna inom hörselbranschen, kvalitetssäkrar hörselvården och sätter patientens bästa i centrum.

(Obs: Dateringen av Svenska Audionomföreningens brev till regeringen är felaktigt. Brevet skickades till regeringen i november 2013.)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.