Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2023-07-02">2 juli 2023</time>

Tolv tips för en skön och hörselsmart sommar

Sommar och semester! Men kanske också hörselstress?
Vi på HRF önskar glad sommar med tolv tips på hur du kan hitta ditt hörselsmarta jag, mitt i sommarlugnet – och hitta vägar till ett bättre liv, året om.

Vårt behov av kommunikation och delaktighet tar inte sommarlov. Tvärtom kan vi under semestern ibland känna särskilt stora krav på att vara sociala i stökiga ljudmiljöer och uppfatta nya röster, kanske till och med på främmande språk.

Så ge dig själv tid i sommar att utforska dina behov och vilka strategier som fungerar bäst för dig. Och tänk på: att du mår bra, det är ju viktigt också för din familj och alla andra i din omgivning!

Nedan hittar du tolv enkla tips som har hjälpt andra. Kanske också dig?


Auris:
Så rustar du dig för en tekniktrygg sommar

För dig med hörapparater och/eller hörselimplantat


 1. Lyssna på dig själv. Sätt dig på bryggan, under äppelträdet eller på en annan lugn plats och fundera över: När och hur mår du bra? När blir det svårt att kommunicera? När fungerar det bra? Skriv ner dina tankar – kartlägg dig själv! Kanske blir det då lättare att se vad du själv kan göra något åt och vad du behöver hjälp med. Kanske kan det bli början på en hörselsmart plan för ditt liv?
 2. Ta samtalspauser. Ta semester från prat och konversationer då och då. Låt hjärnan slippa pussla ihop vad som sägs. Låt kroppen vila från anspänningen av att försöka uppfatta samtal. Förklara för andra att samtalspauser är viktiga för din hälsa och för att du ska orka. Det är inte konstigare än att det är bra att dricka vatten när man är törstig. Och kom ihåg: en tupplur gör alla gott!
 3. Ta ljudpauser. Trafik, slammer, musik… Omgivningsljud är tröttande, även om vi inte pratar med någon. För många hjälper det att komma ut i naturen, bland de naturliga ljud som vår hörsel är skapad för. Sus i trädkronor, kluckande och brusande vatten med mera är dessutom jättebra maskeringsljud för tinnitus.
 4. Våga vara dig själv. Ofta vill vi hörselskadade vara andra till lags och försöker hänga med på hörandes villkor. Undvik det. Berätta i stället vad du behöver för att må bra! Berätta varför den högljudda restaurangen inte fungerar för dig. Förklara varför det är jobbigt att sitta och prata under hela bilresan till landet. Våga vara dig själv, på dina villkor – du är jättebra precis som du är!
 5. Träna på att förklara. Kanske känns det jobbigt att förklara för andra vad du behöver i olika situationer? Tänk då på att övning ger färdighet! Så varför inte träna under semestern? Det krävs inte mycket, ibland räcker det med att säga  ”Jag hör bättre om jag sitter på den platsen”, ”Jag tar en paus, mina öron behöver vila en stund”. Möter du helt nya personer under sommaren? Testa att förklara på nya sätt!
 6. Isolera dig inte. Drar du dig för att gå bort på middag och träffa andra? Tänker du att ”alla kommer ändå bara prata i mun på varandra”? Det är förståeligt. Men det är viktigt att du inte isolerar dig. Så fundera istället på vilka förutsättningar som fungerar bäst för dig: Kanske träffas färre åt gången? Sitta vid mindre bord utomhus, där det är lättare att höra varandra? Och glöm inte att du kan använda kommunikationshjälpmedel och tolkning. Om du till exempel ska på bröllop – boka gärna skrivtolk!
 7. Var aktiv, utan stress. Sommarlugnet kan ibland vara jobbigt om det blir tyst och tinnitusen hörs desto bättre. Försök därför vara aktiv och sysselsatt, men utan negativ stress.
 8. En sund själ i en sund kropp. Om kroppen mår bra, mår vi oftast bättre även psykiskt. Träning kan därför hjälpa dig flytta fokus från knopp till kropp, från hörselproblem eller besvärande tinnitus, till en positiv, fysisk kick. I vardagsstressen kan det vara svårt att komma igång med träning, så passa på i sommar! Skapa en motionsrutin som du fortsätter med i höst.
 9. Träffa andra i sociala medier. Att prata och utbyta erfarenheter med andra är ett av de bästa sätten för att få användbara tips och kunskaper. Framför allt kan det vara skönt att träffa andra i samma situation. Du kan ta kontakt med din lokala förening. Eller gå med i en eller flera av HRFs Facebook-grupper. De är slutna, och vänder sig till privatpersoner med hörselskada. HRF har följande grupper: HRF: Diskussionsgrupp för hörselskadadeHRF: Cochlea-implantatHRF: Tinnitus och ljudöverkänslighetHRF: Menières sjukdom samt HRF: Föräldrar.
 10. Rusta sig med hörteknik. Låter det inte bra i hörapparaterna? Drar du dig för att använda dem? I så fall bör du ta kontakt med din audionom för bedömning och eventuell justering.
  Ofta behövs mer olika kommunikationshjälpmedel, utöver hörapparaten, till exempel för att höra tv:n, radion och telefonsamtalet bättre. Det finns också bra mikrofonsystem för att underlätta samtal med andra. Prata med hörselvården – de kan ge råd!
 11. Testa tolkning. Har du provat skrivtolkning? Kanske är det något för dig? Då kan du läsa allt som sägs vid läkarbesöket, på bröllopet eller föreningsmötet. Kan du teckenspråk och tecken som stöd (TSS)? Varför inte prova att lära dig några tecken i sommar? Om du gillar det kan du kanske anmäla dig till kurser till hösten.
 12. Sommaröppet på HRFs Hörsellinjen. Vad du än undrar över när det gäller hörsel kan du vända dig till HRFs rådgivningstjänst Hörsellinjen. Ring 0771-888 000 (vardagar kl. 9–12) eller skriv till oss via formuläret på horsellinjen.se.
  I sommar har telefonrådgivningen öppet i stort sett hela juli, men stängt 31 juli–18 augusti. Under denna period kan svar på mejl dröja längre än vanligt.

Ha en riktigt härlig sommar!
önskar Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.