Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-10-25">25 oktober 2015</time>

”Som att äta skaldjur med en gräsklippare som bordsgranne”

Nu tar krogrecensenter allt tydligare ställning mot dålig ljudmiljö på krogen. Nyligen konstaterade Krogkommissionen i Dagens Nyheter att ett besök på en nyöppnad Stockholmsrestaurang var som att ”äta sina skaldjur med en gräsklippare som bordsgranne”.

Det har blivit allt vanligare att restaurangrecensioner inte bara kommenterar maten och servicen, utan även miljön. Och under de senaste fem-sex åren, sedan HRFs ljudmiljökampanj, har ljudet på krogen kommit allt mer i fokus. Det står klart att recensenterna har tröttnat på att äta i lokaler där det låter som i en högljudd verkstad.

”Omöjliggör samtal”

”Ljudnivån är något som även stans restauratörer bör tänka på”, uppmanade Dagens Nyheters respekterade Krogkommissionen när de besökte nyöppnade Carousel, som hade ljudnivåer på uppåt 90 decibel.”Tinnitusframkallande ljudmattor som omöjliggör alla former av normalt samtal är aldrig okej.”

Samarbete för bättre ljudmiljö

I sina artiklar hänvisar Dagens Nyheter till HRFs ljudmiljörapport ”Kakofonien” (HRF 2010). Den är också utgångspunkt för den ”rådgivningsgrupp” som före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth startade tillsammans med HRF i våras, i syfte att förbättra ljudmiljön på restauranger. I gruppen ingår även festfixaren Micael Bindefeldt samt företrädare för restaurangbranschen, hotell- och restaurangfacket, restaurangguiden White Guide med flera.

Högljutt på krogen: ”Vi är medvetna om ljudnivån” (Dagens Nyheter 2015-10-23)
Carousel: Trivsamt för mat men inte för prat (Dagens Nyheter 2015-10-23)

Läs mer:

Nytt, otippat samarbete för att få bättre ljudmiljö på krogen (HRF.se 2015-05-01)
Ljudmiljö på café och restaurang (Hörsellinjen.se)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.