Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2021-07-09">9 juli 2021</time>

Snart ska alla kunna nå SOS Alarm med text

brandbil med lysande strålkastare på landsväg.
Foto: Daniel Holland

Bara en av tre hörselskadade har registrerat sig för att skicka sms till SOS Alarm. Mer än hälften känner inte ens till att SMS112 finns, visar en HRF-undersökning.
Men nu är ändring på gång. Om några år ska alla kunna kontakta 112 via text, video eller röstsamtal. Det kräver EUs nya tillgänglighetsdirektiv, som HRF bidragit till att driva fram.

Sedan 2012 kan hörselskadade och döva kontakta SOS Alarm via sms om olyckan skulle vara framme. En viktig framgång för HRF, efter många års påverkansarbete.

Kan välja kommunikationssätt

Och nu är förändringar på väg, tack vare EUs tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act, EAA)Inom ett par år ska den som larmar det europeiska larmnumret 112 kunna göra det med text, video eller röstsamtal i realtid. Den enskilde ska kunna välja kommunikationssätt, beroende på vad som fungerar bäst.

Tillgänglighetsdirektivet ska vara implementerat i svensk lag senast den 28 juni 2022. Produkter och tjänster ska uppfylla direktivets krav senast den 28 juni 2025.

SOS Alarm är därför i full gång med att utveckla ”Next generation 112”, en teknisk plattform som kombinerar text, ljud, bild och sensorer för att ta in hälsodata.

För få känner till SMS112

Trots att SMS112 har funnits i nästan tio år är kännedomen om tjänsten låg. Bara en av tre hörselskadade har registrerat sig för SMS112, enligt en Novus-undersökning som HRF lät göra förra sommaren. Hela 54 procent uppger att de inte har hört talas om tjänsten SMS 112.

Bland HRFs medlemmar är andelen lite högre. Nästan 40 procent har registrerat sig för SMS112 och drygt 30 procent kände inte till att tjänsten finns.

Kritik mot förregistrering

Endast personer som har registrerat sig som hörselskadade hos SOS Alarm kan larma via sms. Och detta krav på förregistrering gör att den låga kännedomen om SMS112 är ett stort problem.

För när en akut situation uppstår, då är det så dags att registrera sig. Ibland kan registreringen hos SOS Alarm ta flera dagar, vilket gör att det finns risk att hörselskadade som inte varit förutseende nog att registrera sig för SMS112 i förväg kan råka illa ut.

Med ”Next generation 112” kan det fortfarande finnas vissa krav på förregistrering, men det kommer bli möjligt för alla att kontakta SOS Alarm i textform.

Registrera dig!

Har du registrerat dig för SMS112? Om inte, gör det redan i dag!

HRF uppmanar alla hörselskadade att registrera sig för tjänsten SMS112. På så sätt ökar tryggheten, för både hörselskadade och alla andra.

Här registrerar du dig för SMS112

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.