Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-11-17">17 november 2017</time>

Snart blir flera hörhjälpmedel olagliga

Bärbar teleslinga i sin väska

Vid årsskiftet blir några vanliga trådlösa hörhjälpmedel olagliga, eftersom de använder frekvenser som snart ska användas för annat. Nu börjar det därför bli bråttom för hörselskadade arbetstagare med flera att byta ut sina hörhjälpmedel till andra system.

Regeringen har beslutat att ändra användningen av vissa frekvenser i det så kallade A-bandet. Följden av det är att trådlösa hörhjälpmedel som använder frekvenser i området 694-790 MHz inte får användas från och med den 1 januari 2018.

Hög tid att byta

Det här innebär att det är hög tid för berörda att byta kommunikationssystem. Den som struntar i det och bara fortsätter använda ett otillåtet system lär få problem med störningar nästa år, eftersom det kommer in andra ljud på samma frekvens.

Flera Comfort-system berörs

Frekvensförändringen påverkar framför allt flera produkter ur Comfort Audios Digisystem, i huvudsak system med flera mikrofoner. De system som berörs är listade på Hörsellinjens webb.

Dessa system har varit mycket vanliga som arbetshjälpmedel, men har även använts av HRF-föreningar och andra verksamheter.

Inga extra kostnader för arbetshjälpmedel

Den som har fått de berörda systemen som arbetshjälpmedel ska inte drabbas av några extra kostnader, enligt Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Användare kan vända sig till respektive myndighet för att byta ut sina hjälpmedel mot motsvarande hjälpmedel som använder tillåtna frekvenser.

Många arbetstagare har bytt ut sina arbetshjälpmedel mot tillåtna trådlösa system under det gångna året. Den som inte redan har gjort det bör ta tag i det snarast.

Länkar

HRFs Hörsellinjen: Råd om vad du bör göra om du har hörhjälpmedel som blir olagliga efter årsskiftet

”Ansök om byte i god tid” (Auris nr 7-2016)

”Vanliga hjälpmedel måste bytas ut” (Auris nr 6-2016) 

”Viktig ny information om hörseltekniska hjälpmedel” (Försäkringskassan)

”Viktig information om hörseltekniska hjälpmedel” (Arbetsförmedlingen)

”Hörselhjälpmedel” (PTS, Post och Telestyrelsen)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.