Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-11-17">17 november 2017</time>

Snart blir flera hörhjälpmedel olagliga

Bärbar teleslinga i sin väska

Vid årsskiftet blir några vanliga trådlösa hörhjälpmedel olagliga, eftersom de använder frekvenser som snart ska användas för annat. Nu börjar det därför bli bråttom för hörselskadade arbetstagare med flera att byta ut sina hörhjälpmedel till andra system.

Regeringen har beslutat att ändra användningen av vissa frekvenser i det så kallade A-bandet. Följden av det är att trådlösa hörhjälpmedel som använder frekvenser i området 694-790 MHz inte får användas från och med den 1 januari 2018.

Hög tid att byta

Det här innebär att det är hög tid för berörda att byta kommunikationssystem. Den som struntar i det och bara fortsätter använda ett otillåtet system lär få problem med störningar nästa år, eftersom det kommer in andra ljud på samma frekvens.

Flera Comfort-system berörs

Frekvensförändringen påverkar framför allt flera produkter ur Comfort Audios Digisystem, i huvudsak system med flera mikrofoner. De system som berörs är listade på Hörsellinjens webb.

Dessa system har varit mycket vanliga som arbetshjälpmedel, men har även använts av HRF-föreningar och andra verksamheter.

Inga extra kostnader för arbetshjälpmedel

Den som har fått de berörda systemen som arbetshjälpmedel ska inte drabbas av några extra kostnader, enligt Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Användare kan vända sig till respektive myndighet för att byta ut sina hjälpmedel mot motsvarande hjälpmedel som använder tillåtna frekvenser.

Många arbetstagare har bytt ut sina arbetshjälpmedel mot tillåtna trådlösa system under det gångna året. Den som inte redan har gjort det bör ta tag i det snarast.

Länkar

HRFs Hörsellinjen: Råd om vad du bör göra om du har hörhjälpmedel som blir olagliga efter årsskiftet

”Ansök om byte i god tid” (Auris nr 7-2016)

”Vanliga hjälpmedel måste bytas ut” (Auris nr 6-2016) 

”Viktig ny information om hörseltekniska hjälpmedel” (Försäkringskassan)

”Viktig information om hörseltekniska hjälpmedel” (Arbetsförmedlingen)

”Hörselhjälpmedel” (PTS, Post och Telestyrelsen)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.