Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-02-22">22 februari 2014</time>

Skarp kritik mot kränkande teckenspråksskämt i Melodifestivalen

Melodifestivalens programledare får nu skarp kritik för att de gjort narr av teckenspråk. Tillsammans med en teckenspråkstolk skämtade de om olika tecken – många av dem påhittade. – Det var kränkande. Det här handlar ju om många människors språk och förutsättning att kommunicera, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.

Nour El-Refai och Anders Jansson med teckenspråkstolken som just visar tecknet för "programledare" på ett felaktigt sätt.
Nour El-Refai och Anders Jansson med teckenspråkstolken som just visar tecknet för ”programledare” på ett felaktigt sätt.

En halvtimme in i lördagskvällens deltävling i Melodifestivalen tog programledarna Anders Jansson och Nour El-Refai upp en teckenspråkstolk på scenen och skämtade om olika tecken. En del av dem var dessutom påhittade.

”Avskyvärt och nedlåtande”
Många reagerade starkt och uppfattade skämten som hånfulla mot såväl språket som alla som är teckenspråkiga. I sociala medier skrevs det bland annat:
”Avskyvärt och nedlåtande”, Pinsamt!”, ”Unkna attityder”, ”Äcklas av humorn”, ”Ett lågvattenmärke”, ”Förlöjliga döva – jag skäms för SVT!”, ”Att driva med teckenspråkstolken och de döva som tittar. Nej, fy fan!”, ”Visst kan man skämta om allt, men det här är ju lyteskomik och exotism”, ”Teckenspråket är inte ett skämt för den vars språk det är”, ”Jag känner mig kränkt, och jag är inte ens döv.”

Skämtet var ”över gränsen”
Expressen och Aftonbladet uppmärksammade tittarreaktionerna och kontaktade HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, under pågående sändning.
– Det var kränkande. Det här handlar ju om många människors språk och förutsättning att kommunicera, sa han till Expressen.
– Det här förstärker fördomarna. Och jag förstår inte skämtet. Vad var skämtet? Är det att teckenspråk är intressant eller att det är konstigt?
Skämtet var ”över gränsen”, konstaterade han i en kommentar till Aftonbladet.

Ber om ursäkt – men förstår inte
Men ansvariga vid SVT är oförstående. De säger att syftet var att driva med programledarna, inte hörselskadade:
– För dem som har tagit illa vid sig kan vi bara be om ursäkt. Med det sagt vidhåller jag att sketchen var rolig, säger Henrik Johnsson, innehållsproducent för Melodifestivalen.

Var det etiskt av tolken?
Det var en riktig teckenspråkstolk som medverkade i sketchen. Flera har reagerat på om det var förenligt med tolkars etiska regler att delta i en sketch som skämtar om teckenspråket och framställer teckenspråket på ett felaktigt sätt.
Värt att notera är att deltävlingarna i Melodifestivalen inte teckenspråkstolkas för tittarna. Teckenspråkstolken som deltog på scen tolkade alltså för de som var publik på plats.

Ännu ett ”dövskämt”
Mot slutet av Melodifestival-sändningen kom ytterligare ett ”dövskämt”. Då handlade om att en av de deltagande artisterna hade ”skrikit så att hennes döva släkting kunde höra”.

Deltävling 4 i Melodifestivalen, SVT Play (textat)
Mellanakten med om teckenspråkstolken börjar cirka 31:20 in i programmet.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.