Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-14">14 oktober 2011</time>

Sju av tio kvinnor får inte hörselkontroller på jobbet

En tredjedel av landets arbetstagare har inte testat hörseln på över tio år. Särskilt utsatta är kvinnor. Sju av tio kvinnor får aldrig göra hörselkontroller på jobbet – och det ökar risken för hälsoproblem. Det visar en ny undersökning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) presenterar i dag, fredag.

Andelen hörselskadade i Sverige ökar. I dag uppger 1,4 miljoner att de har
svårigheter att höra, och 770 000 är i yrkesverksam ålder. Många av dem sliter hårt med att hänga med i vad som sägs – i det tysta.
–En hörselnedsättning kommer ofta smygande, och många hinner drabbas av en rad hälsoproblem innan de till slut söker hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.
– Just därför är det viktigt att arbetsgivare tar ansvar för att kontrollera hur arbetstagare hör – på alla arbetsplatser. Genom att fånga upp hörselproblem så tidigt som möjligt går det att undvika stress, utmattningssyndrom och annan ohälsa.
Få arbetsplatser har regelbundna hörselkontroller, och när det finns handlar det ofta om tung industri – traditionellt manliga verksamheter. Hela 73 procent av kvinnorna säger att de aldrig får testa hörseln på jobbet. Motsvarande siffra bland män är 53 procent.
– Det är inte acceptabelt med så stora skillnader mellan män och kvinnor, tycker Jan-Peter Strömgren.
– Så gott som alla arbetstagare behöver kunna höra och samtala obehindrat för att klara sitt jobb på ett bra sätt. Regelbundna hörselkontroller ligger därför i arbetsgivarens intresse – oavsett om det handlar om stålverksarbetare eller barnskötare.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.