Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-14">14 oktober 2011</time>

Sju av tio kvinnor får inte hörselkontroller på jobbet

En tredjedel av landets arbetstagare har inte testat hörseln på över tio år. Särskilt utsatta är kvinnor. Sju av tio kvinnor får aldrig göra hörselkontroller på jobbet – och det ökar risken för hälsoproblem. Det visar en ny undersökning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) presenterar i dag, fredag.

Andelen hörselskadade i Sverige ökar. I dag uppger 1,4 miljoner att de har
svårigheter att höra, och 770 000 är i yrkesverksam ålder. Många av dem sliter hårt med att hänga med i vad som sägs – i det tysta.
–En hörselnedsättning kommer ofta smygande, och många hinner drabbas av en rad hälsoproblem innan de till slut söker hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.
– Just därför är det viktigt att arbetsgivare tar ansvar för att kontrollera hur arbetstagare hör – på alla arbetsplatser. Genom att fånga upp hörselproblem så tidigt som möjligt går det att undvika stress, utmattningssyndrom och annan ohälsa.
Få arbetsplatser har regelbundna hörselkontroller, och när det finns handlar det ofta om tung industri – traditionellt manliga verksamheter. Hela 73 procent av kvinnorna säger att de aldrig får testa hörseln på jobbet. Motsvarande siffra bland män är 53 procent.
– Det är inte acceptabelt med så stora skillnader mellan män och kvinnor, tycker Jan-Peter Strömgren.
– Så gott som alla arbetstagare behöver kunna höra och samtala obehindrat för att klara sitt jobb på ett bra sätt. Regelbundna hörselkontroller ligger därför i arbetsgivarens intresse – oavsett om det handlar om stålverksarbetare eller barnskötare.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.