Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2011-10-14">14 oktober 2011</time>

Sju av tio kvinnor får inte hörselkontroller på jobbet

En tredjedel av landets arbetstagare har inte testat hörseln på över tio år. Särskilt utsatta är kvinnor. Sju av tio kvinnor får aldrig göra hörselkontroller på jobbet – och det ökar risken för hälsoproblem. Det visar en ny undersökning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) presenterar i dag, fredag.

Andelen hörselskadade i Sverige ökar. I dag uppger 1,4 miljoner att de har
svårigheter att höra, och 770 000 är i yrkesverksam ålder. Många av dem sliter hårt med att hänga med i vad som sägs – i det tysta.
–En hörselnedsättning kommer ofta smygande, och många hinner drabbas av en rad hälsoproblem innan de till slut söker hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.
– Just därför är det viktigt att arbetsgivare tar ansvar för att kontrollera hur arbetstagare hör – på alla arbetsplatser. Genom att fånga upp hörselproblem så tidigt som möjligt går det att undvika stress, utmattningssyndrom och annan ohälsa.
Få arbetsplatser har regelbundna hörselkontroller, och när det finns handlar det ofta om tung industri – traditionellt manliga verksamheter. Hela 73 procent av kvinnorna säger att de aldrig får testa hörseln på jobbet. Motsvarande siffra bland män är 53 procent.
– Det är inte acceptabelt med så stora skillnader mellan män och kvinnor, tycker Jan-Peter Strömgren.
– Så gott som alla arbetstagare behöver kunna höra och samtala obehindrat för att klara sitt jobb på ett bra sätt. Regelbundna hörselkontroller ligger därför i arbetsgivarens intresse – oavsett om det handlar om stålverksarbetare eller barnskötare.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF

Relaterade nyheter

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.