Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-07">7 november 2013</time>

Silverörat 2013 till professor Ulf Rosenhall

Ulf Rosenhall, professor emeritus i klinisk audiologi, belönades i dag med Silverörat 2013. Priset delades ut i samband med Audiologisk dag på Södertörns högskola.

Pristagaren Ulf Rosenhall, professor emeritus
Pristagaren Ulf Rosenhall, professor emeritus

Silverörat är en utmärkelse som delas ut varje år av Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS). I år gick priset till Ulf Rosenhall, som har varit verksam som professor i klinisk audiologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Ulf Rosenhall har bland annat forskat om åldersrelaterad hörselnedsättning (ARHL), eller presbyacusis, som är en av de absolut vanligaste orsakerna till nedsatt hörsel. Han har tittat på hur yttre miljöfaktorer, livsstilsfaktorer, socioekonomiska faktorer och hälsotillstånd påverkar hörseln med stigande ålder.

Ulf Rosenhall har också arbetat med epidemiologisk hörselforskning, som undersöker hur vanligt det är med hörselskador och tinnitus. Epidemiologiska metoder kan även kartlägga samband mellan hörselskador och orsaker till skadan.

I flera år har Ulf Rosenhall suttit med som medicinsk expert i HRFs hörselforskningsfond, som delar ut anslag till medicinsk, teknisk och beteendevetenskaplig forskning inom hörselområdet.

Även Arnbrinks utmärkelse delades ut i dag på Audiologisk dag 2013. Utmärkelsen tilldelas Måns Eeg-Olofsson, överläkare på Öron, näs- och halssjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Måns Eeg-Olofsson utförde den första operationen av Bone Conduction Implant (BCI), i december 2012.

Läs mer om Silverörat och Arnbrinks utmärkelse.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.