Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-07">7 november 2013</time>

Silverörat 2013 till professor Ulf Rosenhall

Ulf Rosenhall, professor emeritus i klinisk audiologi, belönades i dag med Silverörat 2013. Priset delades ut i samband med Audiologisk dag på Södertörns högskola.

Pristagaren Ulf Rosenhall, professor emeritus
Pristagaren Ulf Rosenhall, professor emeritus

Silverörat är en utmärkelse som delas ut varje år av Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS). I år gick priset till Ulf Rosenhall, som har varit verksam som professor i klinisk audiologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Ulf Rosenhall har bland annat forskat om åldersrelaterad hörselnedsättning (ARHL), eller presbyacusis, som är en av de absolut vanligaste orsakerna till nedsatt hörsel. Han har tittat på hur yttre miljöfaktorer, livsstilsfaktorer, socioekonomiska faktorer och hälsotillstånd påverkar hörseln med stigande ålder.

Ulf Rosenhall har också arbetat med epidemiologisk hörselforskning, som undersöker hur vanligt det är med hörselskador och tinnitus. Epidemiologiska metoder kan även kartlägga samband mellan hörselskador och orsaker till skadan.

I flera år har Ulf Rosenhall suttit med som medicinsk expert i HRFs hörselforskningsfond, som delar ut anslag till medicinsk, teknisk och beteendevetenskaplig forskning inom hörselområdet.

Även Arnbrinks utmärkelse delades ut i dag på Audiologisk dag 2013. Utmärkelsen tilldelas Måns Eeg-Olofsson, överläkare på Öron, näs- och halssjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Måns Eeg-Olofsson utförde den första operationen av Bone Conduction Implant (BCI), i december 2012.

Läs mer om Silverörat och Arnbrinks utmärkelse.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.