Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2017-07-04">4 juli 2017</time>

”Sätt stopp för mim och mummel i Almedalen – lagstifta för textning”

Stor bildskärm med webb-tv-sändning, utan textning.
Almedalen 2017

Det är dags att lagstifta för mer textning, såväl på webben som i tv. Det säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF):
– År efter år ser vi partiledare och opinionsbildare mima och mumla i intervjuer från Almedalen. Bristen på textning är ett hån mot demokrati och yttrandefrihet.

Att kunna ta del av samhällsdebatten är en förutsättning för att kunna ta till vara sina demokratiska rättigheter och använda sin yttrandefrihet. Det märks inte minst just nu, under Almedalsveckan. Det rapporteras, analyseras, intervjuas och debatteras från morgon till kväll från ”Sveriges största politiska mötesplats” i Visby.
Men debatten är inte öppen för alla. Närmare 1,4 miljoner hörselskadade är i praktiken utestängda från stora delar av mediebevakningen, både i tv och på webben, eftersom det ofta saknas textning.

”Inte värdigt en demokrati”

– I dag är våra möjligheter att ta del av debatten beroende av medieföretags välvilja. Och det är inte värdigt en demokrati som Sverige, säger Mattias Lundekvam.
– Det råder ingen tvekan längre. Nu krävs lagstiftning om textning – även när det gäller webb-tv. Det är först när samhället ställer tydliga krav som det verkligen händer något.

Lagstiftarna måste ge besked

Han pekar på SVT, och delvis TV4, som har avtal med staten som kräver textning.
– SVT textar mest och bäst, för att det är ett krav i deras sändningstillstånd. De har till och med satsat på en ny typ av direkttextning för sina livesändningar som visas på deras stora tv-skärmar här i Almedalen. Det visar tydligt att det är dags för lagstiftarna att ge samtliga medieföretag ett tydligt besked: Alla ska kunna ta del av samhällsdebatten.

För kommentarer och mer information:
Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, finns på plats i Almedalen. Kontaktas via Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Relaterade nyheter

 • I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2024-05-06">6 maj 2024</time>

  I dag går starten för Vad sa-loppet – i hela landet

  I dag går starten för ”Vad sa-loppet” – en kampanj till stöd för landets 1,5 miljoner hörselskadade. Från Luleå och Piteå i norr till Lund och Ystad i söder kommer barn, företag och pensionärer springa,...

 • Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-20">20 december 2023</time>

  Region Uppsala kan införa kritiserat vårdsystem – vill ge hörapparatföretag ”extra förtjänst”

  Region Uppsala kan vara på väg att införa hörselcheckar. I morgon, torsdag, tas beslut om ett hårt kritiserat vårdsystem som Region Stockholm nyligen beslutade att skrota.
  – Det här är chockerande. Regionen föreslås gynna hörapparatföretag på patienternas bekostnad, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  Ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund

  Vid årsskiftet blir Ulf Olsson ny förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF). Han ersätter Mattias Lundekvam, som avgår för att istället tillträda som ny generalsekreterare den 1 januari.