Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-18">18 februari 2015</time>

Satsa på skolans ljudmiljö, skriver HRF och Lärarförbundet till Mehmet Kaplan

”Skolmiljarden behövs för en bättre ljudmiljö!”. Det skriver HRF och Lärarförbundet i ett brev till stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) i dag. Sedan regeringens budget föll är det oklart om den utlovade satsningen på skolans arbetsmiljö blir av. Men behovet är akut, anser förbunden.

Mehmet Kaplan (MP), bostads-, it- och stadsutvecklingsminister
Mehmet Kaplan (MP), bostads-, it- och stadsutvecklingsminister

I höstas kom regeringen med den glädjande nyheten att de ville investera en miljard i bättre arbetsmiljö i skolan – bland annat bra ljudmiljö. Då sa stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan:
– Lokalerna ska vara bullerdämpande, ha god ventilation och vara tillgängliga för elever och personal med funktionsnedsättning.

Det här var en stor framgång för HRF, som har drivit frågan intensivt, bland annat under valrörelsen. Men regeringens budget föll – och det blev tyst om skolsatsningen.

”Lägg fram förslaget på nytt”

Därför lyfter HRF nu frågan igen, tillsammans med Lärarförbundet. I dag, den 18 februari, har förbunden skickat ett brev till Mehmet Kaplan med rubriken: ”Skolmiljarden behövs för en bättre ljudmiljö!”. I brevet står det bland annat:

”Behovet av bättre arbetsmiljö i skolan är akut. Vi vill därför mana dig som stads-utvecklingsminister att på nytt lägga fram den miljardsatsning på skolans arbetsmiljö som var en del i den budget som röstades ned. Våra organisationer anser att förslaget var framsynt och svarade mot ett i skolans värld djupt känt behov av förbättringar. Regeringen konstaterar själv i sitt budgetförslag att ”många skollokaler runtom i landet erbjuder en undermålig arbetsmiljö utan att vara anpassade till kunskapen om hur inlärning bäst stimuleras”.

HRF driver krav på en ljudsmart skola

HRF driver sedan länge kravet på åtgärder för en ljudsmart skola, genom kontakter med företrädare för olika partier, myndigheter, lärarorganisationer, skolledare med flera. ”Smartare ljudmiljö=smartare skola” var en av de frågor HRF drev i valrörelsen.
I rapporten ”Kakofonien” konstaterade HRF att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan var ett problem i stort sett hela tiden. De usla ljudmiljöerna i lärande miljöer var därför en central del av HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011.

Länkar

Brevet till Mehmet Kaplan: ”Skolmiljarden behövs för bättre ljudmiljö!” (pdf)

Miljardsatsning på bättre skolmiljö – viktigt genombrott för HRFs ljudmiljöarbete (HRF.se 2014-10-20)

”Smartare ljudmiljö = SMARTARE SKOLA”: HRFs valblad 2014 (pdf)

HRFs ljudmiljörapport: ”Kakofonien” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.