Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-02-18">18 februari 2015</time>

Satsa på skolans ljudmiljö, skriver HRF och Lärarförbundet till Mehmet Kaplan

”Skolmiljarden behövs för en bättre ljudmiljö!”. Det skriver HRF och Lärarförbundet i ett brev till stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) i dag. Sedan regeringens budget föll är det oklart om den utlovade satsningen på skolans arbetsmiljö blir av. Men behovet är akut, anser förbunden.

Mehmet Kaplan (MP), bostads-, it- och stadsutvecklingsminister
Mehmet Kaplan (MP), bostads-, it- och stadsutvecklingsminister

I höstas kom regeringen med den glädjande nyheten att de ville investera en miljard i bättre arbetsmiljö i skolan – bland annat bra ljudmiljö. Då sa stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan:
– Lokalerna ska vara bullerdämpande, ha god ventilation och vara tillgängliga för elever och personal med funktionsnedsättning.

Det här var en stor framgång för HRF, som har drivit frågan intensivt, bland annat under valrörelsen. Men regeringens budget föll – och det blev tyst om skolsatsningen.

”Lägg fram förslaget på nytt”

Därför lyfter HRF nu frågan igen, tillsammans med Lärarförbundet. I dag, den 18 februari, har förbunden skickat ett brev till Mehmet Kaplan med rubriken: ”Skolmiljarden behövs för en bättre ljudmiljö!”. I brevet står det bland annat:

”Behovet av bättre arbetsmiljö i skolan är akut. Vi vill därför mana dig som stads-utvecklingsminister att på nytt lägga fram den miljardsatsning på skolans arbetsmiljö som var en del i den budget som röstades ned. Våra organisationer anser att förslaget var framsynt och svarade mot ett i skolans värld djupt känt behov av förbättringar. Regeringen konstaterar själv i sitt budgetförslag att ”många skollokaler runtom i landet erbjuder en undermålig arbetsmiljö utan att vara anpassade till kunskapen om hur inlärning bäst stimuleras”.

HRF driver krav på en ljudsmart skola

HRF driver sedan länge kravet på åtgärder för en ljudsmart skola, genom kontakter med företrädare för olika partier, myndigheter, lärarorganisationer, skolledare med flera. ”Smartare ljudmiljö=smartare skola” var en av de frågor HRF drev i valrörelsen.
I rapporten ”Kakofonien” konstaterade HRF att två av tre lärare tycker att ljudmiljön i skolan var ett problem i stort sett hela tiden. De usla ljudmiljöerna i lärande miljöer var därför en central del av HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011.

Länkar

Brevet till Mehmet Kaplan: ”Skolmiljarden behövs för bättre ljudmiljö!” (pdf)

Miljardsatsning på bättre skolmiljö – viktigt genombrott för HRFs ljudmiljöarbete (HRF.se 2014-10-20)

”Smartare ljudmiljö = SMARTARE SKOLA”: HRFs valblad 2014 (pdf)

HRFs ljudmiljörapport: ”Kakofonien” (pdf)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.