Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-04-15">15 april 2019</time>

”Risken är mindre stöd i arbetslivet – inte stigma”

Ansiktsporträtt på Mikael Sjöberg - man med glasögon och gråsprängt hår och skägg.
Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Privata aktörer bör ta över ansvaret även för personer med funktionsnedsättning när Arbetsförmedlingen görs om. Annars blir det ”stigmatiserande”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i Ekots lördagsintervju.
– Ett märkligt argument. Den stora risken här är inte stigma, utan att vi förlorar livsviktigt specialiststöd, säger HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Just nu pågår omfattande nedskärningar inom Arbetsförmedlingen. Enligt Januariavtalet ska detta inte beröra personer med funktionsnedsättning. Men det löftet ifrågasätter nu Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, som i helgen medverkade i Ekots lördagsintervju.

”Stigmatiserande”

Sjöberg anser att stödet till personer med funktionsnedsättning ska läggas ut på privata aktörer, precis som annan arbetsförmedling. Det blir en mer jämlik behandling, tror han.

– Vi tycker egentligen inte att det här är en riktigt bra uppdelning, att har du en funktionsnedsättningskod ska du vara kvar på Arbetsförmedlingen, säger han till Ekot.
– Det finns ingenting i den privata verksamheten per se, som säger att de skulle vara olämpliga att jobba med den här gruppen. Det blir snarare ett stigmatiserande tänkande.

Oro för framtida stödet

Det resonemanget ställer sig HRF frågande till:

– Just nu oroar sig tusentals hörselskadade runt om i landet för vad som händer inom Arbetsförmedlingen. Deras oro handlar inte om stigmatisering, utan om de kommer att berövas det specialiststöd de så väl behöver, säger Mattias Lundekvam.

Över hälften av Arbetsförmedlingens specialister inom rehabilitering, bland annat psykologer, arbetsterapeuter och audionomer, har varslats om uppsägning. Kompetens försvinner och ingen kan ge besked om hur det ska att lösas framöver.

Risk för försämringar

– Specialiststödet till hörselskadade är en del av Arbetsförmedlingen som har fungerat ganska bra. Det stora problemet där har snarare varit att för få känner till stödet – att för få får tillgång till det, säger Mattias Lundekvam.
– De nedskärningar vi nu ser gör det svårt att upprätthålla specialiststöd av god kvalitet i hela landet. Att lägga ut stödet på privata aktörer löser inte problemet. Det kostar också pengar och kan dessutom innebära risk för försämrad samordning. I slutändan kan detta slå hårt mot hörselskadade som befinner sig i en redan utsatt situation.

Länkar

Sjöberg: Låt privata aktörer ta över även för funktionshindrade (utdrag ur Ekots lördagsintervju, Sveriges Radio 2019-04-13)

Ekots lördagsintervju med Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen (hela intervjun, Sveriges Radio 2019-04-13)

”Förödande” nedskärningar av AF, varnar HRF (HRF.se 2019-04-04)

 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.