Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-09">9 juli 2017</time>

Rekord i antal teleslingor i Almedalen

Teleslingaskylt intill publik i Almedalen.

I år hade nästan hälften av alla arrangemang i Almedalen teleslinga, enligt programmet, vilket är fler än någonsin tidigare. Det har skett en fördubbling under de senaste åren, som en direkt följd av påtryckningar från HRF och Unga Hörselskadade (UH).

Ungefär 1900 av drygt 4000 arrangemang under årets Almedalsvecka hade teleslinga, enligt programmet. Det innebär en viss ökning jämfört med ifjol och betydligt fler än åren dessförinnan.

T-symbol i programmet

Framgången har främst två orsaker: För det första att HRF förra året lyckades få Region Gotland, arrangören för Almedalsveckan, att lägga in ”Teleslinga finns” som ett särskilt alternativ med en särskild symbol i programformuläret som varje arrangör fyller i. För det andra att HRF och UH både 2016 och i år har skickat ut ett gemensamt brev till samtliga arrangörer, som påminner om vikten av teleslinga, och tipsar om hur och var teleslinga kunde beställas.

Påminnelse fick positiv respons

Årets påminnelse gick ut till tusentals arrangörer, med frågan: ”Är hörselskadade välkomna till ert event i Almedalen?”. Där gavs uppmuntrande råd, tips om HRFs checklista för hörseltillgänglighet i Almedalen samt erbjudande om rådgivning från Hörsellinjen.

Gensvaret var mycket positivt, precis som förra året. Många arrangörer uttryckte stor tacksamhet över påminnelsen och skyndade sig att snabbt boka teleslinga. Därmed ökade andelen teleslingor under årets Almedalsvecka med tio procentenheter på bara en vecka.

Fördubbling av andelen slingor

En ännu kraftigare effekt uppstod i juni 2016. När brevet från HRF och UH gick ut hade bara en fjärdedel av arrangemangen teleslinga, enligt programmet. Men när Almedalsveckan började hade andelen nästan fördubblats.

Detta visar att viljan att ha teleslinga är stor, men många glömmer eller saknar kunskap om hur de skulle göra för att få en teleslinga på plats. Många arrangörer tror att det är dyrare och krångligare än vad det är. En och annan trior dessutom att slinga inte kan användas utomhus.

Slingpatrullen påminde på plats

För tionde gången var Unga Hörselskadade på plats i Almedalen i form av ”Slingpatrullen”. De kontrollerade teleslingor och annan hörseltillgänglighet på seminarier och i olika montrar samt gav råd till arrangörer.

Bildgalleri: HRF i Almedalen 2017

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.