Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-09-22">22 september 2019</time>

Löfte till HRF: Regeringen vill ändra grundlag, för mer text

Bild på tweets av Mattias Lundekvam och Helene Öberg. Återges i artikeln.

Regeringen vill se en grundlagsändring, som gör det möjligt att ställa krav på att alla medier ska vara tillgängliga. Det löftet fick HRFs förbundsordförande av kulturministerns statssekreterare Helene Öberg (MP), i en Twitter-dialog om textad radio.

”Nu förutsätter jag att regeringen och kulturdepartementet tar bollen och tydligt deklarerar var man står. Ska medierna tillgängliggöras eller inte? Är det rimligt att ALLA ska kunna ta del?”

Den frågan ställde HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på Twitter nyligen. Frågan var en reaktion på att Myndigheten för press, radio och tv gått ut och deklarerat att hörselskadade ska kunna ta del av mediernas innehåll och ”frågan om krav bör utredas”.

Kan inte ställa krav på textad radio

Helene Öberg (MP), statssekreterare på Kulturdepartementet, svarade först att grundlagen måste ändras om regeringen ska kunna ställa tillgänglighetskrav på alla medier, även textning av radio: ”När [grundlagen] skrevs var de tekniska förutsättningarna annorlunda. En översyn av detta för att göra lagen teknikneutral pågår”.

”Vill se grundlagsändring”

HRFs förbundsordförande frågade då: ”Innebär det i klartext att du och regeringen vill se en grundlagsändring som gör det möjligt att ställa tydliga krav på att alla medier ska vara tillgängliga för alla i samhället? Kommer ni att driva på detta?”

Den raka frågan fick ett lika rakt svar från Helene Öberg: ”Ja vi vill se en grundlagsändring”.

Stöd för fullt tillgängliga medier

Löftet till HRF innebär att det finns politiskt stöd för HRFs krav på att alla medier ska vara fullt tillgängliga för hörselskadade.

Den snabba utvecklingen av textningsteknik gör att de praktiska förutsättningarna är betydligt bättre än tidigare. Det som behövs är tydligare krav, som driver på utvecklingen och viljan att leverera textning och annan tillgänglighet.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.