Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-09-22">22 september 2019</time>

Löfte till HRF: Regeringen vill ändra grundlag, för mer text

Bild på tweets av Mattias Lundekvam och Helene Öberg. Återges i artikeln.

Regeringen vill se en grundlagsändring, som gör det möjligt att ställa krav på att alla medier ska vara tillgängliga. Det löftet fick HRFs förbundsordförande av kulturministerns statssekreterare Helene Öberg (MP), i en Twitter-dialog om textad radio.

”Nu förutsätter jag att regeringen och kulturdepartementet tar bollen och tydligt deklarerar var man står. Ska medierna tillgängliggöras eller inte? Är det rimligt att ALLA ska kunna ta del?”

Den frågan ställde HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam på Twitter nyligen. Frågan var en reaktion på att Myndigheten för press, radio och tv gått ut och deklarerat att hörselskadade ska kunna ta del av mediernas innehåll och ”frågan om krav bör utredas”.

Kan inte ställa krav på textad radio

Helene Öberg (MP), statssekreterare på Kulturdepartementet, svarade först att grundlagen måste ändras om regeringen ska kunna ställa tillgänglighetskrav på alla medier, även textning av radio: ”När [grundlagen] skrevs var de tekniska förutsättningarna annorlunda. En översyn av detta för att göra lagen teknikneutral pågår”.

”Vill se grundlagsändring”

HRFs förbundsordförande frågade då: ”Innebär det i klartext att du och regeringen vill se en grundlagsändring som gör det möjligt att ställa tydliga krav på att alla medier ska vara tillgängliga för alla i samhället? Kommer ni att driva på detta?”

Den raka frågan fick ett lika rakt svar från Helene Öberg: ”Ja vi vill se en grundlagsändring”.

Stöd för fullt tillgängliga medier

Löftet till HRF innebär att det finns politiskt stöd för HRFs krav på att alla medier ska vara fullt tillgängliga för hörselskadade.

Den snabba utvecklingen av textningsteknik gör att de praktiska förutsättningarna är betydligt bättre än tidigare. Det som behövs är tydligare krav, som driver på utvecklingen och viljan att leverera textning och annan tillgänglighet.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.