Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-06-26">26 juni 2014</time>

Politiker medger att hörselcheckar ”slår fel”, efter kritisk HRF-rapport

I morse släpptes HRFs rapport ”Myternas marknad”, om hur hörselvårdsföretag i Skåne och Stockholms län slår mynt av hörselskadade som behöver hörapparater. Några timmar senare, efter stort genomslag i media, gjorde landstingsrådet Stig Nyman (KD) en halv pudel, och medgav att det ligger ”en hel del” i HRFs kritik. Samtidigt har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att bana väg för hörselcheckar i hela landet.

Kurt Alm på Resarö medverkar i HRFs nya rapport "Myternas marknad". Där kallas han "Bertil", men har sedan valt att träda fram och berätta.
Kurt Alm på Resarö medverkar i HRFs nya rapport ”Myternas marknad”. Där kallas han ”Bertil”, men har sedan valt att träda fram och berätta. Foto: Erik Ardelius

I nya HRF-rapporten, ”Myternas marknad”, berättar flera hörselskadade om hur de lurats av auktoriserade hörselmottagningar. I torsdagens Dagens Nyheter intervjuas en av dem – Kurt Alm, 73, från Resarö. Han berättar att audionomen gjorde ett snabbtest och sedan föreslog att han skulle köpa hörapparater för 26 000 kronor – sådana ”som Björn Skifs har”. Kurt reagerade på att audionomen agerade som en säljare och bytte mottagning, och där fick han veta att han hade en väldigt liten hörselnedsättning och kanske inte skulle bli hjälpt av hörapparater.

Landstingsrådet erkänner att det ”slår fel”

HRFs rapport (se pressmeddelande) och DN-artikeln har väckt starka reaktioner både i Stockholm och Skåne.
– Mycket oroväckande. Vi måste skynda på översynen av hur det här fungerar. Så här får det inte gå till, kommenterade landstingsrådet Stig Nyman (KD) till Dagens Nyheter.

Han medger också att det ligger ”dessvärre en hel del” i HRFs kritik mot de konsekvenser som det fria vårdvalet har fått inom hörselvården:
– Redan efter ett år kom det signaler som tydde på att det slår fel. Jag begärde då en uppföljning. Jag ska omedelbart försöka ta reda på hur långt den har kommit, säger Stig Nyman till DN.

”Anmärkningsvärt” att missförhållanden har fått fortgå

Nymans svar är anmärkningsvärt, tycker HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren:
– Det är verkligen på tiden att Stig Nyman erkänner att ”fritt val” inte fungerar inom hörselvården. Men det är ju under all kritik att det här har fått fortgå så länge! säger han.
– Vi i HRF har i flera år påtalat hur enskilda drabbas, Stig Nyman har varit väl medveten om det – och ändå har han inte agerat för att stoppa dessa övertramp. Det är illa, riktigt illa.

”Gör om, gör rätt”

Under torsdagen fick HRFs hörselvårdsrapport mycket uppmärksamhet i olika medier, och HRfs förbundsordförande intervjuades i bland annat Sveriges Radio P4 Stockholm samt SVTs ABC-nyheter och SVTs Sydnytt. Flera politiker uttalade också stark kritik mot systemet med hörselcheckar.

Men i förra veckan gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att främja ”fritt val” i hela landet, och alltså underlätta spridningen av ett checksystem som visat sig gynna företag på patienternas och landstingens bekostnad. Detta utifrån ett beslut i riksdagen.

– Regeringen borde hejda sig. Det är inte bara att tuta och köra när det finns så allvarlig kritik. Problemen med ”fritt val” kan inte bara sopas under mattan, det är dags att göra om och göra rätt! säger Jan-Peter Strömgren.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.