Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-25">25 juli 2017</time>

Polisers bullriga arbetsmiljö tas upp i förvaltningsrätten

Polis som stoppar en bil på en väg.
Foto: Polisen

Polisen brister i att förbygga bullerskador hos sina anställda. Det anser Arbetsmiljöverket, som kräver åtgärder vid vite på tre miljoner kronor. Nu ska ärendet avgöras i förvaltningsrätten.

Under en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i fjol kom det fram att det finns poliser som utsätts för buller i arbetet och som inte har tillgång till lämpliga hörselskydd. Det rapporterar Dagens Eko. Polisen brister även när det gäller att informera anställda om riskerna med buller som kan skada deras hörsel, anser myndigheten.

Överklagade vitesföreläggande

Bristerna ledde till att Arbetsmiljöverket utfärdade ett föreläggande om åtgärder, vid vite på tre miljoner kronor. Men Polisen har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut och nu ska ärendet avgöras i förvaltningsrätten.

148 anmälningar förra året

Enligt Polisens egna siffror gjordes det under förra året hela 148 anmälningar om anställda som hade skadat hörseln eller hade riskerat att skada hörseln under sitt arbete. Trots det hävdar Polisen att Arbetsmiljöverkets kritik redan har besvarats och att åtgärder för att förbättra anställdas ljudmiljö redan har genomförts eller är planerade att genomföras.

Skapa tillgängliga arbetsmiljöer

Regelbundna hörselkontroller för alla anställda är en fråga som Hörselskadades Riksförbund driver sedan länge. Situationen hos Polisen visar hur viktigt det är. Men att förebygga och upptäcka arbetsskador är inte tillräckligt. Det är även viktigt att regelbundet följa upp anställdas hörmiljö och skapa tillgängliga arbetsmiljöer, så att arbetstagare med hörselskador får en fungerande arbetssituation.

Länkar

Arbetsmiljöverket: Polisen måste bli bättre på att skydda anställdas hörsel (Dagens Eko 2017-07-25)

Polisers bullriga arbetsmiljö får kritik (TT, Tidningarnas Telegrambyrå 2017-07-25)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.