Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-07-25">25 juli 2017</time>

Polisers bullriga arbetsmiljö tas upp i förvaltningsrätten

Polis som stoppar en bil på en väg.
Foto: Polisen

Polisen brister i att förbygga bullerskador hos sina anställda. Det anser Arbetsmiljöverket, som kräver åtgärder vid vite på tre miljoner kronor. Nu ska ärendet avgöras i förvaltningsrätten.

Under en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i fjol kom det fram att det finns poliser som utsätts för buller i arbetet och som inte har tillgång till lämpliga hörselskydd. Det rapporterar Dagens Eko. Polisen brister även när det gäller att informera anställda om riskerna med buller som kan skada deras hörsel, anser myndigheten.

Överklagade vitesföreläggande

Bristerna ledde till att Arbetsmiljöverket utfärdade ett föreläggande om åtgärder, vid vite på tre miljoner kronor. Men Polisen har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut och nu ska ärendet avgöras i förvaltningsrätten.

148 anmälningar förra året

Enligt Polisens egna siffror gjordes det under förra året hela 148 anmälningar om anställda som hade skadat hörseln eller hade riskerat att skada hörseln under sitt arbete. Trots det hävdar Polisen att Arbetsmiljöverkets kritik redan har besvarats och att åtgärder för att förbättra anställdas ljudmiljö redan har genomförts eller är planerade att genomföras.

Skapa tillgängliga arbetsmiljöer

Regelbundna hörselkontroller för alla anställda är en fråga som Hörselskadades Riksförbund driver sedan länge. Situationen hos Polisen visar hur viktigt det är. Men att förebygga och upptäcka arbetsskador är inte tillräckligt. Det är även viktigt att regelbundet följa upp anställdas hörmiljö och skapa tillgängliga arbetsmiljöer, så att arbetstagare med hörselskador får en fungerande arbetssituation.

Länkar

Arbetsmiljöverket: Polisen måste bli bättre på att skydda anställdas hörsel (Dagens Eko 2017-07-25)

Polisers bullriga arbetsmiljö får kritik (TT, Tidningarnas Telegrambyrå 2017-07-25)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.