Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-11">11 augusti 2014</time>

Pernilla fick rätt mot Försäkringskassan, med HRFs hjälp

Hörselskadade Pernilla Lindell, 45, vann nyligen över Försäkringskassan, efter många års kamp. Kammarrätten har beslutat att hon har rätt till hel sjukersättning sedan flera år tillbaka. Den domen tackar hon HRF för: – Stödet från HRFs juridiske konsult har varit ovärderligt!

kammarratten
För några år sedan hörde Pernilla av sig till Hörsellinjen. Hon berättade att hon hade haft hel sjukersättning sedan 2004 på grund av en rad olika diagnoser: hörselnedsättning, tinnitus, stressymptom, diskbråck, migrän, muskelsvaghet med mera. Senare konstaterades även fibromyalgi och utmattningssyndrom. Trots detta beslutade Försäkringskassan 2011 att hon inte längre var berättigad till sjukersättning. Vad skulle hon ta sig till?

Kostnadsfri juridisk rådgivning

Hörsellinjen såg till att Pernilla fick hjälp av Erik Ward, HRFs juridiske konsult som arbetar med socialförsäkringsärenden. Som HRF-medlem kunde Pernilla få juridisk rådgivning helt utan kostnad.

Och nu, efter flera års långdragen process, har Pernilla äntligen fått upprättelse. Försäkringkassans beslut, som fick stöd i förvaltningsrätten, upphävdes nyligen av kammarrätten. Pernilla har rätt till hel sjukersätttning från och med december 2011.

Tacksam för stödet

– Jag är jätteglad och tacksam för stödet från HRFs juridiske konsult. Det har varit ovärderligt! säger Pernilla.
– När det har känts svårt, hopplöst eller förvirrande har jag kunnat fråga Erik, och fått bra råd och tydliga förklaringar. Det har varit en enorm trygghet under den här jobbiga tiden.

”Det går att vinna!”

Hon känner sig lite bitter över att ha tvingats igenom den långa rättsprocessen. Det har kostat på. Men samtidigt hoppas hon att hennes framgång ska uppmuntra andra som kämpar för att få rätt mot Försäkringskassan:

– Mitt fall visar att det faktiskt går att vinna! Vi hörselskadade som är med i HRF har ju alla möjligheter att åtminstone försöka, eftersom vi kan få juridiskt stöd utan kostnad.


Har du ett socialförsäkringsärende som du behöver hjälp med?

Ta då kontakt med HRFs informationstjänst Hörsellinjen och berätta om ditt fall. Om du inte redan är HRF-medlem kan du bli det, och få möjlighet till kostnadsfri juridisk rådgivning.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.