Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-11">11 augusti 2014</time>

Pernilla fick rätt mot Försäkringskassan, med HRFs hjälp

Hörselskadade Pernilla Lindell, 45, vann nyligen över Försäkringskassan, efter många års kamp. Kammarrätten har beslutat att hon har rätt till hel sjukersättning sedan flera år tillbaka. Den domen tackar hon HRF för: – Stödet från HRFs juridiske konsult har varit ovärderligt!

kammarratten
För några år sedan hörde Pernilla av sig till Hörsellinjen. Hon berättade att hon hade haft hel sjukersättning sedan 2004 på grund av en rad olika diagnoser: hörselnedsättning, tinnitus, stressymptom, diskbråck, migrän, muskelsvaghet med mera. Senare konstaterades även fibromyalgi och utmattningssyndrom. Trots detta beslutade Försäkringskassan 2011 att hon inte längre var berättigad till sjukersättning. Vad skulle hon ta sig till?

Kostnadsfri juridisk rådgivning

Hörsellinjen såg till att Pernilla fick hjälp av Erik Ward, HRFs juridiske konsult som arbetar med socialförsäkringsärenden. Som HRF-medlem kunde Pernilla få juridisk rådgivning helt utan kostnad.

Och nu, efter flera års långdragen process, har Pernilla äntligen fått upprättelse. Försäkringkassans beslut, som fick stöd i förvaltningsrätten, upphävdes nyligen av kammarrätten. Pernilla har rätt till hel sjukersätttning från och med december 2011.

Tacksam för stödet

– Jag är jätteglad och tacksam för stödet från HRFs juridiske konsult. Det har varit ovärderligt! säger Pernilla.
– När det har känts svårt, hopplöst eller förvirrande har jag kunnat fråga Erik, och fått bra råd och tydliga förklaringar. Det har varit en enorm trygghet under den här jobbiga tiden.

”Det går att vinna!”

Hon känner sig lite bitter över att ha tvingats igenom den långa rättsprocessen. Det har kostat på. Men samtidigt hoppas hon att hennes framgång ska uppmuntra andra som kämpar för att få rätt mot Försäkringskassan:

– Mitt fall visar att det faktiskt går att vinna! Vi hörselskadade som är med i HRF har ju alla möjligheter att åtminstone försöka, eftersom vi kan få juridiskt stöd utan kostnad.


Har du ett socialförsäkringsärende som du behöver hjälp med?

Ta då kontakt med HRFs informationstjänst Hörsellinjen och berätta om ditt fall. Om du inte redan är HRF-medlem kan du bli det, och få möjlighet till kostnadsfri juridisk rådgivning.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.