Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-03">3 mars 2015</time>

Över en miljard unga riskerar bullerskador, varnar WHO

Över en miljard människor i åldern 12-35 år riskerar att drabbas av hörselnedsättning till följd av stark musik och annat fritidsbuller. Det uppger världshälsoorganisationen WHO i dag, på internationella hörselhälsodagen, och uppmanar alla att ”lyssna säkert”. Men hur gör vi det? HRF ger dig ljudsmarta råd.

ljudsmart
Att starkt ljud kan orsaka hörselskador är ingen nyhet. Men nu har WHO beräknat hur många unga som riskerar att drabbas av sådana onödiga bullerskador. Och resultatet förskräcker: Ungefär hälften av alla i åldern 12-35 år utsätts för skadligt starkt ljud i musikspelare. Ungefär 40 procent vistas på idrottsarenor, konserter, nattklubbar med mera där ljudnivån ofta kommer upp i hörselskadliga nivåer. Beräkningarna är baserade på studier från ”medel- och höginkomstländer”.

”Lyssna säkert”

I dag, på internationella hörselhälsodagen, lanserar WHO därför kampanjen ”Make Listening Safe” (”Lyssna säkert”). WHOs råd är i korthet:

 • Håll nere volymen
 • Begränsa lyssningstiden
 • Ta kroppens varningssignaler på allvar
 • Testa hörseln regelbundet

Tio goda råd från HRF

I foldern ”Ljudsmart” har HRF listat tio goda råd för dig som vill lyssna på musik lite säkrare (se länk ). HRFs folder ”Ljudsmart – några tips till dig som gillar att lyssna” (pdf)

Ytterligare råd om säkert lyssnande, till exempel om hörselskydd för konserter och idrottsevenemang, kan du få genom att kontakta HRFs informationstjänst Hörsellinjen på 0771-888 000, www.horsellinjen.se

Hörselskador kommer smygande

Svensk statistik visar inte några kraftiga ökningar av andeln unga med hörselnedsättning. Däremot ökar andelen hörselskadade bland medelålders personer (35-65 år), och det har sannolikt samband med att allt fler har utsatts för hörselskadligt ljud i unga år. Bullerskadorna visar sig inte genast, utan hörselnedsättningen kommer smygande flera år senare, mitt i livet.

HRF råder alla att varje år testa sin hörsel med HRFs gör-det-själv-test på webben eller med HRFs app ”Hörseltestaren”. Om testet tyder på att det finns en hörselnedsättning är det en god idé att boka tid för en grundligare hörselundersökning.

Länkar

WHOs pressmeddelande (2015-02-27)

HRFs hörseltest på webben: www.horseltest.se

Relaterade nyheter

 • Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-14">14 juni 2022</time>

  Se utdelningen av JP Strömgrens kulturpris

  Den 14 juni delade HRF förbundsordförande, Mattias Lundekvam, ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Årets pristagare var Deckarförfattaren Marie Bengts samt skådespelaren och musikern Jimmy Uller! Missade du prisutdelningen? Nu kan du se hela sändningen i efterhand.

 • Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-10">10 juni 2022</time>

  Tusentals batterier från HRF hjälper Ukrainas hörselskadade

  Tack vare generösa gåvor har Hörselskadades Riksförbund (HRF) kunnat skicka lådor med tusentals hörapparatbatterier till hörselskadade på flykt i och från krigets Ukraina. Ett stöd som gör konkret skillnad i en mycket svår tid.

 • Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-06-08">8 juni 2022</time>

  Vem får Jan-Peter Strömgrens kulturpris?

  Jan-Peter Strömgrens Kulturfond instiftades av Hörselskadades Riksförbund (HRF) efter kongressen 2016, som tack för insatser som HRFs förbundsordförande under 16 år, 2000–2016. Fonden delar ut Jan-Peter Strömgrens Kulturpris. Ett årligt pris till hörselskadade personer som...