Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-03-03">3 mars 2015</time>

Över en miljard unga riskerar bullerskador, varnar WHO

Över en miljard människor i åldern 12-35 år riskerar att drabbas av hörselnedsättning till följd av stark musik och annat fritidsbuller. Det uppger världshälsoorganisationen WHO i dag, på internationella hörselhälsodagen, och uppmanar alla att ”lyssna säkert”. Men hur gör vi det? HRF ger dig ljudsmarta råd.

Att starkt ljud kan orsaka hörselskador är ingen nyhet. Men nu har WHO beräknat hur många unga som riskerar att drabbas av sådana onödiga bullerskador. Och resultatet förskräcker: Ungefär hälften av alla i åldern 12-35 år utsätts för skadligt starkt ljud i musikspelare. Ungefär 40 procent vistas på idrottsarenor, konserter, nattklubbar med mera där ljudnivån ofta kommer upp i hörselskadliga nivåer. Beräkningarna är baserade på studier från ”medel- och höginkomstländer”.

”Lyssna säkert”

I dag, på internationella hörselhälsodagen, lanserar WHO därför kampanjen ”Make Listening Safe” (”Lyssna säkert”). WHOs råd är i korthet:

 • Håll nere volymen
 • Begränsa lyssningstiden
 • Ta kroppens varningssignaler på allvar
 • Testa hörseln regelbundet

Tio goda råd från HRF

I foldern ”Ljudsmart” har HRF listat tio goda råd för dig som vill lyssna på musik lite säkrare (se länk ). HRFs folder ”Ljudsmart – några tips till dig som gillar att lyssna” (pdf)

Ytterligare råd om säkert lyssnande, till exempel om hörselskydd för konserter och idrottsevenemang, kan du få genom att kontakta HRFs informationstjänst Hörsellinjen på 0771-888 000, www.horsellinjen.se

Hörselskador kommer smygande

Svensk statistik visar inte några kraftiga ökningar av andeln unga med hörselnedsättning. Däremot ökar andelen hörselskadade bland medelålders personer (35-65 år), och det har sannolikt samband med att allt fler har utsatts för hörselskadligt ljud i unga år. Bullerskadorna visar sig inte genast, utan hörselnedsättningen kommer smygande flera år senare, mitt i livet.

HRF råder alla att varje år testa sin hörsel med HRFs gör-det-själv-test på webben eller med HRFs app ”Hörseltestaren”. Om testet tyder på att det finns en hörselnedsättning är det en god idé att boka tid för en grundligare hörselundersökning.

Länkar

WHOs pressmeddelande (2015-02-27)

HRFs hörseltest på webben: www.horseltest.se

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.