Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-03-09">9 mars 2018</time>

Oscar till film om döv flickas resa till delaktighet

Bild på flicka med ljust hår som ser ledsen ut.

I måndags vann döva Maisie Sly, 6 år, en Oscar, tillsammans med filmskaparna bakom kortfilmen ”The Silent Child”. Filmen handlar om ett dövt barns resa från isolering till kommunikation och delaktighet. Och tacktalet på Oscarsgalan hölls på teckenspråk, för första gången på 20 år.

Filmen The Silent Child handlar om en döv, 4-årig flicka, Libby, som växer upp i tystnad. Hennes familj kan inte kommunicera med henne på ett meningsfullt sätt.

Men så en dag får Libby kontakt med socialarbetaren Joanne, som lär henne teckenspråk. Och när tysta, tillbakadragna Libby äntligen får bättre möjligheter att kommunicera, lever hon upp och blommar ut.

Vill lyfta barnens situation

Med filmen vill filmskaparna sätta fokus på att många hörselskadade och döva barn växer upp utan det stöd och de förutsättningar de behöver.

Detta är en fråga som HRF har drivit under lång tid; hörselskadade och döva barn behöver få tillgång till hörapparater, CI, teckenspråk och en skolgång med bra ljudmiljö, hörhjälpmedel och rätt pedagogiska förutsättningar. Allsidigt stöd ger barnen frihet att utvecklas och kommunicera obehindrat.

Historiskt tacktal

Det var en historisk händelse när Rachel Shenton, skådespelare och manusförfattare, höll sitt tacktal på teckenspråk. Det hade hon lovat 6-åriga huvudrollsinnehavaren Maisie Sly.

Det här var första gången på 20 år som ett tacktal på Oscarsgalan hölls på teckenspråk. Sist det begav sig var 1987, när döva skådespelerskan Marlee Matlin vann en Oscar för Bästa kvinnliga skådespelare i filmen ”Bortom alla ord” (”Children of a Lesser God”).

Länkar

Tacktal av Rachel Shenton på Oscarsgalan den 4 mars 2018

Trailer för The Silent Child (2017)

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.