Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-03-09">9 mars 2018</time>

Oscar till film om döv flickas resa till delaktighet

Bild på flicka med ljust hår som ser ledsen ut.

I måndags vann döva Maisie Sly, 6 år, en Oscar, tillsammans med filmskaparna bakom kortfilmen ”The Silent Child”. Filmen handlar om ett dövt barns resa från isolering till kommunikation och delaktighet. Och tacktalet på Oscarsgalan hölls på teckenspråk, för första gången på 20 år.

Filmen The Silent Child handlar om en döv, 4-årig flicka, Libby, som växer upp i tystnad. Hennes familj kan inte kommunicera med henne på ett meningsfullt sätt.

Men så en dag får Libby kontakt med socialarbetaren Joanne, som lär henne teckenspråk. Och när tysta, tillbakadragna Libby äntligen får bättre möjligheter att kommunicera, lever hon upp och blommar ut.

Vill lyfta barnens situation

Med filmen vill filmskaparna sätta fokus på att många hörselskadade och döva barn växer upp utan det stöd och de förutsättningar de behöver.

Detta är en fråga som HRF har drivit under lång tid; hörselskadade och döva barn behöver få tillgång till hörapparater, CI, teckenspråk och en skolgång med bra ljudmiljö, hörhjälpmedel och rätt pedagogiska förutsättningar. Allsidigt stöd ger barnen frihet att utvecklas och kommunicera obehindrat.

Historiskt tacktal

Det var en historisk händelse när Rachel Shenton, skådespelare och manusförfattare, höll sitt tacktal på teckenspråk. Det hade hon lovat 6-åriga huvudrollsinnehavaren Maisie Sly.

Det här var första gången på 20 år som ett tacktal på Oscarsgalan hölls på teckenspråk. Sist det begav sig var 1987, när döva skådespelerskan Marlee Matlin vann en Oscar för Bästa kvinnliga skådespelare i filmen ”Bortom alla ord” (”Children of a Lesser God”).

Länkar

Tacktal av Rachel Shenton på Oscarsgalan den 4 mars 2018

Trailer för The Silent Child (2017)

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.