Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2018-01-30">30 januari 2018</time>

OS-löftet: Tolv timmar direkttextat, varje dygn

skidåkare
SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 23, 2014: several sportsmen during Men's Cross-country 50km mass start competition at Sochi 2014 XXII Olympic Winter Games

Tolv timmar direkttextat från OS i Pyeongchang, varje dygn. Och textning av allt förinspelat som är ”prioriterat”. Det utlovar Discovery Networks Sweden.
– Det känns självklart att ta med landets döva och hörselskadade in i den direktsända OS-dramatiken, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden och Eurosport Sweden.

Sedan i höstas har Hörselskadades Riksförbund (HRF) pratat textning med Discovery Networks Sweden, som har de svenska rättigheterna till sändningarna från OS den 9-26 februari. TV-bolaget har hela tiden uttryckt en ambition om att ”göra spelen tillgängligare än någonsin”.

Prioriterar svenska medaljhopp

Med tio dagar kvar till OS-invigningen kommer nu beskedet: Den 9-26 februari kommer Kanal 5 – huvudkanal för sändningarna från vinter-OS – direkttexta omkring 12 timmar per dygn. Framför allt textas sändningarna från de evenemang som har störst publikintresse i Sverige. Det vill säga de svenska medaljjakterna, de dagliga OS-magasinen med mera.

Dessutom utlovar Discovery textning av ”prioriterat” förinspelat innehåll, till exempel reportage om svenska medaljchanser med mera. Vad som är ”prioriterat” bedöms från fall till fall.

– Fantastiskt roligt! Kul att vårt enträgna påverkansarbete och dialog med tv-bolaget ger resultat, säger Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande.

”Känns självklart”

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda en stark direkttextningslösning med det allra bästa från våra OS-sändningar, för att förmedla och förbättra upplevelsen för den del av vår publik som efterfrågar det stödet, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery Networks Sweden och Eurosport Sweden.
– Vi erbjuder OS till fler människor på fler plattformar än någonsin, och det känns självklart att ta med landets döva och hörselskadade in i den direktsända OS-dramatiken.

Tydligare information

Discovery satsar även på att förbättra informationen om vilka sändningar som är textade. Vid varje textad OS-sändning på Kanal 5 kommer en markering visas i bild om att direkttextning finns tillgänglig via Kanal 5:s text-tv, sidan 199. Information om vilka sändningar som textas kommer även att gå ut till olika mediers tablåtjänster och tablåsajter.

Direkttextning endast i Kanal 5

Kanal 5 är huvudkanal för vinter-OS, med de största evenemangen och svenska medaljhoppen – och det är endast här sändningar direkttextas.

På andra kanaler kan det förekomma textning av förinspelat material, men i vilken utsträckning är oklart. Kanal 9 blir en kompletterande kanal när OS-event krockar tidsmässigt, samtidigt som Eurosport 1 blir en renodlad hockey-kanal och Eurosport 2 erbjuder ett mer internationellt perspektiv på tävlingarna. Sändningar erbjuds även på webben, på Eurosport Player.

Discovery Networks Sweden har de exklusiva sändningsrättigheterna för de olympiska spelen på alla plattformar från 2018 till och med 2024.

Länkar

Pressmeddelande: Kanal 5 satsar på direkttextning för döva och hörselskadade under OS (2018-01-30) 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.