Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-01-22">22 januari 2013</time>

Ökad risk för försämrade kognitiva förmågor hos äldre med hörselnedsättning

Äldre personer med hörselnedsättning löper 24 procent större risk att få försämrade kognitiva förmågor än äldre som hör bra. Det visar en forskningsstudie från det ansedda Johns Hopkins-universitetet i USA, som omfattade cirka 2 000 personer med genomsnittsåldern 77 år. Med kognitiva förmågor menas de mentala processer som handlar om kunskap, tänkande och informationsbearbetning.

Forskarna anser att det nu behövs ytterligare forskning som kan visa på vilket sätt rehabilitering kan påverka detta. För två år sedan presenterades forskning som visar ett tydligt samband mellan hörselnedsättning och utvecklingen av demenssjukdomar. HRF har sedan länge hävdat att allsidig hörselrehabilitering är ett effektivt sätt att förebygga kommunikativ isolering hos äldre, vilket i sin tur förebygger utveckling av demens och andra hälsoproblem.

Relaterade nyheter

 • HRF lämnar plattformen X
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-12-19">19 december 2023</time>

  HRF lämnar plattformen X

  Nu lämnar Hörselskadades Riksförbund (HRF) sociala medier-plattformen X. Kontot är inte längre aktivt.
  HRF anser att X har blivit en konfliktskapande kanal, full av hat, hot och desinformation, som inte är förenligt med vad HRF står för.

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.