Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2017-10-20">20 oktober 2017</time>

Ojämlik hörselvård drabbar kvinnor, visar ny HRF-statistik

Hörselvården i Sverige är ojämlik – och ojämställd. I vissa delar av landet är oddsen för att få två hörapparater betydligt sämre om du är kvinna än om du är man. Det visar ny statistik som Hörselskadades Riksförbund släpper i dag, inför Hörselskadades Dag i morgon, lördag.

I Skåne och Kalmar län får nio av tio som kommer till hörselvården två hörapparater – både kvinnor och män. Precis så ska det vara, eftersom de flesta hörselskadade har nedsatt hörsel på båda öronen.

Men i Norrbotten är situationen en helt annan. Där var det bara 45 procent av kvinnorna som fick två hörapparater förra året. Bland män var andelen väsentligt högre – 57 procent.

Så stora är klyftorna i hörselskadades Sverige. Det visar HRFs nya statistikrapport, ”Hörselskadade i siffror 2017”, som släpps i dag, fredag.

”Oförsvarligt”

– Skillnaderna är alarmerande, eftersom de saknar medicinsk grund. Det här handlar mest om unkna attityder till hörselskadade kvinnors behov. Och det är oförsvarligt, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Efterlyser nationella riktlinjer

Samtidigt är han inte förvånad över siffrorna:

– I olika delar av landet möter vi hörselskadade en hörselvård med olika regler, olika praxis, olika avgifter. Vår verklighet står i skarp kontrast mot hälso- och sjukvårdslagens mål om ”vård på lika villkor för hela befolkningen”, säger han.
– Så här får det inte fortsätta. Det är hög tid att Socialstyrelsen tar fram ­nationella riktlinjer för hörselvården, med sikte på lika vård på lika villkor för såväl kvinnor som män, för såväl norrbottningar som skåningar. Jämlik hörselvård borde vara en självklarhet.

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se

Länkar

HRFs statistikrapport:

Rapporten ”Hörselskadade i siffror 2017” (pdf) bygger dels på HRFs egna undersökningar inom hörselvården i samtliga landsting/regioner 2012-1016, dels på databearbetningar ur SCBs levnadsnivåundersökningar 2014-2016.

Om rapporten i media:

Hörapparater: Skillnad mellan könen (SVT Nyheter Rapport 2017-10-20, från cirka 20.55 in i sändningen)

Ojämlik hörselvård drabbar kvinnor (SVT Nyheter Norrbotten 2017-10-20)

Hörselskadades Riksförbund: ”Väldigt oroande” (Sveriges Radio P4 Norrbotten 2017-10-24)
Transkribering av inslag ovan i P4 Norrbotten (pdf)

Kvinnor drabbas av ojämlik hörselvård (Sveriges Radio P4 Jämtland 2017-10-21)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.