Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2015-05-01">1 maj 2015</time>

Nytt, otippat samarbete för att få bättre ljudmiljö på krogen

Det är dags att göra något åt de dåliga ljudmiljöerna på restauranger och caféer. Det tycker tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som har tagit initiativ till en ”rådgivningsgrupp” med Hörselskadades Riksförbund, företrädare för restaurangbranschen, Micael Bindefeldt, Alexandra Charles med flera.

restaurang3
Härom veckan fick HRF besök av en något otippad konstellation av personer. Det var tidigare kulturministern och HRF-medlemmen Lena Adelsohn Liljeroth som, i samarbete med HRF, hade lyckats samla festarrangören Micael Bindefeldt, 1,6-miljonersklubbens ordförande och före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles, Hotell- och restaurangfacket HRF, restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita med flera till ett möte.

Krogbuller problem för alla

Alla har en sak gemensamt: de tycker att ljudmiljön på krogen är alltför dålig, och problemet tycks bara växa. Såväl fullt hörande som hörselskadade är mycket besvärade, och både gäster och personal påverkas negativt. Gruppen vill göra något åt saken, och hade intressanta diskussioner om olika möjligheter. De ska träffas igen om ett halvår för att försöka konkretisera en plan.

Mer om mötet: ”Så ska den höga ljudvolymen på krogen sänkas” (Dagens Nyheter 2015-05-01)

Varannan har svårt att höra och samtala på restaurang

Ljudmiljön på krogen var en stor fråga under HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011, och HRF belyste problemen i rapporten ”Kakofonien”, i kapitlet ”Bland cocktailbuller och porslinsskrammel” (pdf, HRF 2010). De undersökningar som HRF presenterade där är i högsta grad aktuella fortfarande. Till exempel:

 • Varannan har svårt att höra och samtala på café/restaurang.
 • Två av tre skulle välja café/restaurang med samtalsvänlig profil, om det var möjligt.
 • Varannan i åldern 30–59 år undviker caféer/restauranger där de vet att det är svårt att höra och samtala på grund av ljudmiljön.
 • En av tre i åldern 30–59 år har lämnat caféer/restauranger på grund av dålig ljudmiljö. Bland yngre, 16–29 år, är andelen en av fyra.
 • Fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.