Nytt, otippat samarbete för att få bättre ljudmiljö på krogen
Det är dags att göra något åt de dåliga ljudmiljöerna på restauranger och caféer. Det tycker tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som har tagit initiativ till en ”rådgivningsgrupp” med Hörselskadades Riksförbund, företrädare för restaurangbranschen, Micael Bindefeldt, Alexandra Charles med flera.
Härom veckan fick HRF besök av en något otippad konstellation av personer. Det var tidigare kulturministern och HRF-medlemmen Lena Adelsohn Liljeroth som, i samarbete med HRF, hade lyckats samla festarrangören Micael Bindefeldt, 1,6-miljonersklubbens ordförande och före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles, Hotell- och restaurangfacket HRF, restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita med flera till ett möte.
Krogbuller problem för alla
Alla har en sak gemensamt: de tycker att ljudmiljön på krogen är alltför dålig, och problemet tycks bara växa. Såväl fullt hörande som hörselskadade är mycket besvärade, och både gäster och personal påverkas negativt. Gruppen vill göra något åt saken, och hade intressanta diskussioner om olika möjligheter. De ska träffas igen om ett halvår för att försöka konkretisera en plan.
Mer om mötet: ”Så ska den höga ljudvolymen på krogen sänkas” (Dagens Nyheter 2015-05-01)
Varannan har svårt att höra och samtala på restaurang
Ljudmiljön på krogen var en stor fråga under HRFs ljudmiljökampanj 2010-2011, och HRF belyste problemen i rapporten ”Kakofonien”, i kapitlet ”Bland cocktailbuller och porslinsskrammel” (pdf, HRF 2010). De undersökningar som HRF presenterade där är i högsta grad aktuella fortfarande. Till exempel:
- Varannan har svårt att höra och samtala på café/restaurang.
- Två av tre skulle välja café/restaurang med samtalsvänlig profil, om det var möjligt.
- Varannan i åldern 30–59 år undviker caféer/restauranger där de vet att det är svårt att höra och samtala på grund av ljudmiljön.
- En av tre i åldern 30–59 år har lämnat caféer/restauranger på grund av dålig ljudmiljö. Bland yngre, 16–29 år, är andelen en av fyra.
- Fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka