Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-27">27 augusti 2013</time>

Ny teknik mäter rörelser i innerörat

Amerikanska forskare har utvecklat en ny mätteknik, som visar kraftutvecklingen i hårcellerna i innerörat. Det är en pusselbit i sökandet efter svaret på hur vår hörsel fungerar.

Professor Anders Fridberger, expert på innerörat och hårcellerna.
Professor Anders Fridberger, expert på innerörat och hårcellerna.

På sikt hoppas de amerikanska forskarna att den nya mättekniken ska bidra till utvecklingen av bättre hörapparater och kanske även i framtiden att återskapa hörsel, berättar Sveriges Radio Vetenskap & miljö. Men det behövs fler pusselbitar innan bilden klarnar:
– Jag tror att vi behöver en helt ny teknik som inte finns i dag för att mäta allt detta på en gång, säger Anders Fridberger, som är nybliven professor i neurovetenskap i Linköping och specialiserad just på innerörat.

Anders Fridberger höll ett uppskattat föredrag om hårcellernas rörelser vid HRFs hörselforskningskonferens 2012: ”Kortklippt eller ej? Längden spelar roll!” Föredraget spelades in av UR Samtiden och kan ses nedan, med textning.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.