Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-08-27">27 augusti 2013</time>

Ny teknik mäter rörelser i innerörat

Amerikanska forskare har utvecklat en ny mätteknik, som visar kraftutvecklingen i hårcellerna i innerörat. Det är en pusselbit i sökandet efter svaret på hur vår hörsel fungerar.

Professor Anders Fridberger, expert på innerörat och hårcellerna.
Professor Anders Fridberger, expert på innerörat och hårcellerna.

På sikt hoppas de amerikanska forskarna att den nya mättekniken ska bidra till utvecklingen av bättre hörapparater och kanske även i framtiden att återskapa hörsel, berättar Sveriges Radio Vetenskap & miljö. Men det behövs fler pusselbitar innan bilden klarnar:
– Jag tror att vi behöver en helt ny teknik som inte finns i dag för att mäta allt detta på en gång, säger Anders Fridberger, som är nybliven professor i neurovetenskap i Linköping och specialiserad just på innerörat.

Anders Fridberger höll ett uppskattat föredrag om hårcellernas rörelser vid HRFs hörselforskningskonferens 2012: ”Kortklippt eller ej? Längden spelar roll!” Föredraget spelades in av UR Samtiden och kan ses nedan, med textning.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.