Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-10-30">30 oktober 2013</time>

Ny teknik kan ge ny kunskap om hur hjärnan hanterar cochlea-implantat

Hur uppfattar hjärnan ljud via cochlea-implantat? Och varför har våra hjärnor olika lätt för att anpassa sig till CI? Nu har forskare i Australien utvecklat en teknik för att ta reda på det. Med hjälp av så kallad MEG-teknik kan de nu se och analysera hur hjärnan hantera information från ett CI.

Det är forskare vid Macquarie University i Sydney, Australien som nu har hittat ett sätt att använda magnetoencefalografi, MEG, för att mäta hjärnaktiviteten hos personer med CI, både barn och vuxna.

– Det här ger oss en unik möjlighet att förstå hur hjärnan anpassar sig till ett CI. Det är särskilt intressant hos barn, eftersom vi vet att hjärnans plasticitet är som störst under tidiga år, säger professor Stephen Crain.
– En av våra första studier med hjälp av denna nya teknik ska därför utforska hjärnans utveckling hos barn med cochlea-implantat.

Genom att få ny kunskap om detta hoppas forskarna kunna utröna hur barn och vuxna med CI kan ges optimala förutsättningar att höra så bra som möjligt med sitt implantat. De tror också att den nya forskningen ska kunna bidra till utvecklingen av CI-tekniken, när det gäller både tal- och musikuppfattning.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.