Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-10-30">30 oktober 2013</time>

Ny teknik kan ge ny kunskap om hur hjärnan hanterar cochlea-implantat

Hur uppfattar hjärnan ljud via cochlea-implantat? Och varför har våra hjärnor olika lätt för att anpassa sig till CI? Nu har forskare i Australien utvecklat en teknik för att ta reda på det. Med hjälp av så kallad MEG-teknik kan de nu se och analysera hur hjärnan hantera information från ett CI.

Det är forskare vid Macquarie University i Sydney, Australien som nu har hittat ett sätt att använda magnetoencefalografi, MEG, för att mäta hjärnaktiviteten hos personer med CI, både barn och vuxna.

– Det här ger oss en unik möjlighet att förstå hur hjärnan anpassar sig till ett CI. Det är särskilt intressant hos barn, eftersom vi vet att hjärnans plasticitet är som störst under tidiga år, säger professor Stephen Crain.
– En av våra första studier med hjälp av denna nya teknik ska därför utforska hjärnans utveckling hos barn med cochlea-implantat.

Genom att få ny kunskap om detta hoppas forskarna kunna utröna hur barn och vuxna med CI kan ges optimala förutsättningar att höra så bra som möjligt med sitt implantat. De tror också att den nya forskningen ska kunna bidra till utvecklingen av CI-tekniken, när det gäller både tal- och musikuppfattning.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.