Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-03-03">3 mars 2019</time>

Ny rapport: Brist på hörselvård står EU dyrt

EU-flagga

Över 22 miljoner människor i EU-länderna har inte fått den hörselvård de behöver. Och det står både individ och samhälle dyrt, visar en ny rapport från organisationen Hear-it AISBL. Sänkt livskvalitet och arbetslöshet bland hörselskadade beräknas kosta 185 miljarder euro per år.

Forskningen ger klart besked: Hörselvård och användning av hörapparater och andra hörhjälpmedel ökar livskvaliteten och förbygger ohälsa. Trots det är ”obehandlad hörselnedsättning” ett omfattande samhällsproblem i Europa.

Det är kontentan av den nya rapporten “Hearing Loss – Numbers and Costs”, som har tagits fram med anledning av WHOs World Hearing Day den 3 mars. Det är en så kallad metastudie, baserad på hundratals vetenskapliga studier, som presenteras i Europaparlamentet på onsdag, den 6 mars.

Slutsatserna bekräftar vad HRF hela tiden hävdat: Ett hörselsmart samhälle med väl utvecklad hörselvård lönar sig. För alla.

Hälsorisker och dyrt för samhället

Inom EU finns det omkring 34,4 miljoner människor som har en hörselsättning på 35 decibel eller mer, enligt Hear-it AISBL. Men bara en tredjedel använder hörapparater och andra hörhjälpmedel. Övriga 22,6 miljoner har inte fått den hörselvård de behöver.

Detta innebär tydliga hälsorisker. Flera studier visar att personer som inte får hjälp med sin hörselnedsättning löper större risk att drabbas av social isolering, depression, kognitiva problem och demens.

Det här får i sin tur ekonomiska konsekvenser. Lägre livskvalitet och arbetslöshet bland hörselskadade kostar EU-länderna totalt 185 miljarder euro varje år, enligt den nya Hear-it-rapporten.

WHO: ”Testa hörseln!”

Med anledning av World Hearing Day 2019, den 3 mars, går Världshälsoorganisationen WHO ut med uppmaningen ”Check your hearing!” (alltså: ”Testa din hörsel!”). Och det är en uppmaning som Hörselskadades Riksförbund instämmer i.

Testa gärna hörseln regelbundet med HRFs Hörseltestaren, ett vetenskapligt validerat screeningtest, utvecklat av forskare vid Forskningsinstitutet Hörselbron. Testet finns även som app, att ladda ner i AppStore eller på Google Play. Testet är på svenska och passar för vuxna som har svenska som första språk.

Om du redan vet att du har en hörselnedsättning – kontakta hörselvården för en riktig hörselundersökning. Det är viktigt att söka hjälp i tid!

Länkar

Till Hörseltestaren.se

Ladda ner ”Hörseltestaren” för iOS från App Store

Ladda ner ”Hörseltestaren” för Android från Google Play

Så ofta bör du testa hörseln

Relaterade nyheter

 • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

  Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

  På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.