Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2019-10-07">7 oktober 2019</time>

Ny dom tillåter att teleslingor inte fungerar

Skylt med texten TELESLINGA och internationella symbolen för teleslinga - ett öra med ett streck genom och ett T.

Det är inte diskriminering att en teleslinga inte fungerar, om lokalansvariga säger att de inte har märkt något problem. Det är essensen av en ny dom från Stockholms tingsrätt, i ett mål där HRF stämde en konferensanläggning utan fungerande teleslinga.
– Om det här inte är diskriminering, då fungerar inte diskrimineringslagen, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för HRF, som nu avser att överklaga beslutet.

På måndagen friade Stockholms tingsrätt en konferensanläggning i Stockholm, som Hörselskadades Riksförbund (HRF) hade stämt för brott mot diskrimineringslagen.

Tingsrätten gav HRF rätt i att teleslingan inte hade fungerat på konferensdagen, men valde ändå att fria lokalägaren. Rätten tog fasta på att lokalägarna bedyrat att slingan testats och fungerade dagen före konferensen, trots att det inte gick att bevisa. Rätten ansåg att lokalägaren hade gjort vad som kunde anses vara ”skäliga åtgärder”.

Oroväckande signal

– Ytterst beklagligt. Tingsrätten sänder en oroväckande signal till lokalägare om att det är acceptabelt att teleslingan är trasig, så länge de själva säger att det är tillfälligt, säger Mattias Lundekvam.
– Det här går emot själva idén med diskrimineringslagen, därför vill vi driva ärendet vidare. Om lagen tillåter att lokalägare får utestänga hörselskadade, med hänvisning till att ”det var bara just den här dagen teleslingan inte fungerade” – ja, då fungerar inte lagen. Då är det fritt fram att slarva med tillgängligheten, och det kan vi inte acceptera.

Hade frågat i förväg

Den aktuella konferenslokalen måste ha teleslinga, enligt plan- och bygglagen (Boverkets Byggregler), eftersom den var ombyggd och rymde mer än 50 personer. Ändå fungerade inte slingan när två hörselskadade personer med hörapparater och cochleaimplantat var där för att leda en konferens.

HRFs vittnen var bland annat tre hörselskadade. De två som var där på konferensen berättade att de hade frågat efter teleslinga i förväg och fick då besked om att det skulle finnas.

En annan hörselskadad person kunde vittna om att teleslingan inte fungerade vid ett senare tillfälle, vilket framfördes till lokalägarens tekniker. Men lokalägarens personal förnekade att de hade fått några klagomål på slingan.

”Beklämmande”

– Det är särskilt beklämmande att rätten tycker att bristande tillgänglighet är acceptabelt under en tillfällig period, säger Mattias Lundekvam.
– För hörselskadade är en trasig teleslinga lite som en dörr slängd i ansiktet. Det blir svårt eller omöjligt att delta i ett möte. Då hjälper det inte att säga ”men den funkade ju igår”. Personerna är ju utestängda ändå. De är diskriminerade.

”Måste sätta stopp”

Nu ska HRF ta reda på om det är möjligt att driva målet vidare till Hovrätten. Domen kommer att överklagas, om det finns juridiska möjligheter, säger Mattias Lundekvam:

– Vi kan inte acceptera att lokalägare slarvar med teleslingan och sedan kommer undan med obevisade påståenden om att de kollat tillgängligheten, utan ens att kunna förklara varför det inte funkade på den givna dagen. Det är som att ge ett frikort till diskriminering. Det måste vi sätta stopp för, i hovrätten eller, om inte det går, genom en lagskärpning.

Fler artiklar om detta

Nu prövas HRFs krav på teleslinga i domstol (HRF.se 2019-09-21)

HRF stämmer konferensanläggning utan teleslinga (HRF.se 2018-04-17)

Läs mer om teleslinga och trådlösa system (Hörsellinjen.se)

Relaterade nyheter

  • Vem får hörselskadades kulturpris 2024?
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-06-03">3 juni 2024</time>

    Vem får hörselskadades kulturpris 2024?

    På onsdag, den 5 juni, delar HRF ut Jan-Peter Strömgrens kulturpris, till hörselskadade inom kulturområdet.Vem får priset i år? Det avslöjas i en direktsänd prisutdelning i Zoom på onsdag klockan 11. Missa inte det! På...

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.