Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-14">14 september 2017</time>

Ny dom: Textning kräver upphovsmannens tillstånd

Bildskärm med film med textremsa.

Vill du texta något måste du först få upphovsmannens tillstånd. Det slås nu fast i en ny, uppmärksammad tingsrättsdom. Mannen bakom sajten Undertexter.se döms för brott mot upphovsrätten och för att ha lagt upp stora mängder undertext utan tillstånd.

Det började som ett skolprojekt för att öka tillgängligheten för hörselskadade. Han ville tillhandahålla undertexter för att hörselskadade skulle kunna ladda ner och titta på piratfilmer. Sedan startade han sajten undertexter.se och under tio år, från 2003 till 2013, laddade han upp undertexter till en mängd filmer – totalt 65 mil undertexter, uppges det i domen.

En del av ”filmverkets helhet”

Men rättegången har handlat om upphovsrätt, inte tillgänglighet. Försvaret ansåg att textningen är att betrakta som ett komplement, självständiga verk. Åklagaren hävdade att textningen är en del av filmverkets helhet och att det därför finns ett upphovsrättsligt skydd för dialogen i filmverken, skriver tidningen IDG.

Intrång i upphovsrätten

Rätten kom fram till att undertexterna ska ses som en uppenbar del av filmverket, en del av helheten. Det innebär att textning utan upphovsmannens tillstånd innebär ett intrång i upphovsrätten.

Med andra ord: den som vill texta en film, ett filmklipp, ett program eller liknande – vare sig man är privatperson eller professionell – måste först få uttryckligt tillstånd från den som har upphovsrätten.

Dålig kvalitet

Mannen textade inte själv, utan laddade upp andras undertexter – en del kopierade utan tillstånd, andra producerade av frivilliga. I domen framhålls att undertexterna till stora delar var mycket dåliga, delvis ”så dåliga att de knappt går att begripa”.

Länkar

Mannen bakom Sveriges största sajt för undertexter dömd för upphovsrättsbrott (IDG 2017-09-17)

Man döms för stora mängder uppladdad undertext (Dagens Nyheter 2017-09-17)

 

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.