Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2017-09-14">14 september 2017</time>

Ny dom: Textning kräver upphovsmannens tillstånd

Bildskärm med film med textremsa.

Vill du texta något måste du först få upphovsmannens tillstånd. Det slås nu fast i en ny, uppmärksammad tingsrättsdom. Mannen bakom sajten Undertexter.se döms för brott mot upphovsrätten och för att ha lagt upp stora mängder undertext utan tillstånd.

Det började som ett skolprojekt för att öka tillgängligheten för hörselskadade. Han ville tillhandahålla undertexter för att hörselskadade skulle kunna ladda ner och titta på piratfilmer. Sedan startade han sajten undertexter.se och under tio år, från 2003 till 2013, laddade han upp undertexter till en mängd filmer – totalt 65 mil undertexter, uppges det i domen.

En del av ”filmverkets helhet”

Men rättegången har handlat om upphovsrätt, inte tillgänglighet. Försvaret ansåg att textningen är att betrakta som ett komplement, självständiga verk. Åklagaren hävdade att textningen är en del av filmverkets helhet och att det därför finns ett upphovsrättsligt skydd för dialogen i filmverken, skriver tidningen IDG.

Intrång i upphovsrätten

Rätten kom fram till att undertexterna ska ses som en uppenbar del av filmverket, en del av helheten. Det innebär att textning utan upphovsmannens tillstånd innebär ett intrång i upphovsrätten.

Med andra ord: den som vill texta en film, ett filmklipp, ett program eller liknande – vare sig man är privatperson eller professionell – måste först få uttryckligt tillstånd från den som har upphovsrätten.

Dålig kvalitet

Mannen textade inte själv, utan laddade upp andras undertexter – en del kopierade utan tillstånd, andra producerade av frivilliga. I domen framhålls att undertexterna till stora delar var mycket dåliga, delvis ”så dåliga att de knappt går att begripa”.

Länkar

Mannen bakom Sveriges största sajt för undertexter dömd för upphovsrättsbrott (IDG 2017-09-17)

Man döms för stora mängder uppladdad undertext (Dagens Nyheter 2017-09-17)

 

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.