Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-01-09">9 januari 2020</time>

Ny Bluetooth-standard ett genombrott för hörselskadade

Man med hörapparat, sedd uppifrån, håller i en mobil.

Nu är det klart med en ny Bluetooth­-standard, LE Audio, som kommer kunna ge helt nya möjligheter för trådlös ljudöverföring till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.  
Det här kan bli ett av de viktigaste genombrotten för hörselskadade sedan teleslingan.

På trettondagen presenterades en ny Bluetooth-­standard kallad LE Audio, som möjliggör högre ljudkvalitet, lägre strömförbrukning och multiströmförmåga (ljuddelning till flera samtidiga enheter).

Men något av det mest revolutionerande är att denna Bluetooth-standard även kommer att kunna ge stöd för hörapparater. Därmed skapas förutsättningar för trådlös ljudöverföring via blåtand, direkt till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.

Koppla direkt till ljudkällan

Den nya Bluetooth-standarden LE Audio är efterlängtad. Den har varit på gång 20 års tid – och nu är den äntligen klar.

Om några år kommer denna lösning troligen att finnas hörapparater och hörselimplantat av i stort sett alla märken. På sikt kan LE Audio bli en självklar del av varje hörapparat och implantat. Då kommer de flesta användare att kunna koppla upp sig direkt mot tv, ljudanläggningar, telefon och andra enheter med Bluetooth, utan att ha en streamer emellan.

Det finns redan i dag hörapparater med blåtand, men de fungerar endast för vissa produkter och ljudkällor.

”Ett av de viktigaste framstegen”

– LE Audio kommer att bli ett av de viktigaste framstegen vi har sett för användare av hörapparater och hörselimplantat, säger Stefan Zimmer, generalsekreterare för EHIMA, European Hearing Instrument Manufacturer Association, vars ingenjörer har varit med och utvecklat den nya standarden.
– Inom några år kommer de flesta nya telefoner och tv-apparater att vara lika tillgängliga för användare med hörselnedsättning som för andra.

Dröjer minst två-tre år

The Bluetooth Special Interest Group (SIG) väntas släppa LE Audio Bluetooth-specifikationerna under första halvåret 2020, vilket innebär att de första kompatibla enheterna kommer på marknaden tidigast 2021. Kompatibla hörapparater lär dröja ytterligare ett par år.

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.