Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-01-09">9 januari 2020</time>

Ny Bluetooth-standard ett genombrott för hörselskadade

Man med hörapparat, sedd uppifrån, håller i en mobil.

Nu är det klart med en ny Bluetooth­-standard, LE Audio, som kommer kunna ge helt nya möjligheter för trådlös ljudöverföring till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.  
Det här kan bli ett av de viktigaste genombrotten för hörselskadade sedan teleslingan.

På trettondagen presenterades en ny Bluetooth-­standard kallad LE Audio, som möjliggör högre ljudkvalitet, lägre strömförbrukning och multiströmförmåga (ljuddelning till flera samtidiga enheter).

Men något av det mest revolutionerande är att denna Bluetooth-standard även kommer att kunna ge stöd för hörapparater. Därmed skapas förutsättningar för trådlös ljudöverföring via blåtand, direkt till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.

Koppla direkt till ljudkällan

Den nya Bluetooth-standarden LE Audio är efterlängtad. Den har varit på gång 20 års tid – och nu är den äntligen klar.

Om några år kommer denna lösning troligen att finnas hörapparater och hörselimplantat av i stort sett alla märken. På sikt kan LE Audio bli en självklar del av varje hörapparat och implantat. Då kommer de flesta användare att kunna koppla upp sig direkt mot tv, ljudanläggningar, telefon och andra enheter med Bluetooth, utan att ha en streamer emellan.

Det finns redan i dag hörapparater med blåtand, men de fungerar endast för vissa produkter och ljudkällor.

”Ett av de viktigaste framstegen”

– LE Audio kommer att bli ett av de viktigaste framstegen vi har sett för användare av hörapparater och hörselimplantat, säger Stefan Zimmer, generalsekreterare för EHIMA, European Hearing Instrument Manufacturer Association, vars ingenjörer har varit med och utvecklat den nya standarden.
– Inom några år kommer de flesta nya telefoner och tv-apparater att vara lika tillgängliga för användare med hörselnedsättning som för andra.

Dröjer minst två-tre år

The Bluetooth Special Interest Group (SIG) väntas släppa LE Audio Bluetooth-specifikationerna under första halvåret 2020, vilket innebär att de första kompatibla enheterna kommer på marknaden tidigast 2021. Kompatibla hörapparater lär dröja ytterligare ett par år.

Relaterade nyheter

 • Åtta hörselsmarta sommartips
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-08">8 juli 2022</time>

  Åtta hörselsmarta sommartips

  Blir du trött av vardagens ljud och kommunikationskrav? Passa då på och njut av en hörselsmart semester. Vi har samlat åtta tips på hur du kan ta ledigt från ljudstressen under sommarens lugn. Kanske kan de hjälpa dig att hitta ditt hörselsmarta jag?

 • DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-06">6 juli 2022</time>

  DEBATT: En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

  "1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade", skriver Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande, på News55 Debatt. "Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna."

 • Besviken på tillgängligheten i Almedalen
  Kvinna i gul kjol och svart tröja med bokstäverna SVT står med filmkamera framför man i kavaj och som tecknar. Omgivning: Grön gräsmatta i park.
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2022-07-05">5 juli 2022</time>

  Besviken på tillgängligheten i Almedalen

  Almedalen är mindre tillgängligt än före pandemin, med färre teleslingor och alltför lite textat. Det berättar HRFs förbundsordförande Mattias Lundekvam för SVT Nyhetstecken. Men en sak är bättre: Nu skrivtolkas partiledartalen, direkt i mobilen.