Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2020-01-09">9 januari 2020</time>

Ny Bluetooth-standard ett genombrott för hörselskadade

Man med hörapparat, sedd uppifrån, håller i en mobil.

Nu är det klart med en ny Bluetooth­-standard, LE Audio, som kommer kunna ge helt nya möjligheter för trådlös ljudöverföring till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.  
Det här kan bli ett av de viktigaste genombrotten för hörselskadade sedan teleslingan.

På trettondagen presenterades en ny Bluetooth-­standard kallad LE Audio, som möjliggör högre ljudkvalitet, lägre strömförbrukning och multiströmförmåga (ljuddelning till flera samtidiga enheter).

Men något av det mest revolutionerande är att denna Bluetooth-standard även kommer att kunna ge stöd för hörapparater. Därmed skapas förutsättningar för trådlös ljudöverföring via blåtand, direkt till hörapparater och hörselimplantat, oavsett fabrikat.

Koppla direkt till ljudkällan

Den nya Bluetooth-standarden LE Audio är efterlängtad. Den har varit på gång 20 års tid – och nu är den äntligen klar.

Om några år kommer denna lösning troligen att finnas hörapparater och hörselimplantat av i stort sett alla märken. På sikt kan LE Audio bli en självklar del av varje hörapparat och implantat. Då kommer de flesta användare att kunna koppla upp sig direkt mot tv, ljudanläggningar, telefon och andra enheter med Bluetooth, utan att ha en streamer emellan.

Det finns redan i dag hörapparater med blåtand, men de fungerar endast för vissa produkter och ljudkällor.

”Ett av de viktigaste framstegen”

– LE Audio kommer att bli ett av de viktigaste framstegen vi har sett för användare av hörapparater och hörselimplantat, säger Stefan Zimmer, generalsekreterare för EHIMA, European Hearing Instrument Manufacturer Association, vars ingenjörer har varit med och utvecklat den nya standarden.
– Inom några år kommer de flesta nya telefoner och tv-apparater att vara lika tillgängliga för användare med hörselnedsättning som för andra.

Dröjer minst två-tre år

The Bluetooth Special Interest Group (SIG) väntas släppa LE Audio Bluetooth-specifikationerna under första halvåret 2020, vilket innebär att de första kompatibla enheterna kommer på marknaden tidigast 2021. Kompatibla hörapparater lär dröja ytterligare ett par år.

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.