Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-11-13">13 november 2019</time>

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig

Lagbok på bord.

En ny hjälpmedelsavgift som planeras i Region Örebro län kan vara olaglig. Det visar en juridisk granskning. Den nya abonnemangsavgiften innebär att patienter betalar hörapparaterna flera gånger om, för att regionen ska tjäna miljoner. Och det är förbjudet i Kommunallagen.

I nästa vecka, den 18–19 november, ska regionfullmäktige i Örebro län fatta beslut om en ny abonnemangsavgift som innebär att i stort sett alla hörselskadade får betala överpris för sina hörapparater. Vid fem års användning får den enskilde betala totalt 4 500 kronor för två hörapparater, trots att de bara kostar regionen 2 200 kronor i inköp.

Men nu visar en juridisk granskning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra att abonnemangsavgiften står i strid med Kommunallagen. Enligt den så kallade ”självkostnadsprincipen” får inte regioner ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller.

Med andra ord: en region får inte tjäna pengar på att hörselskadade behöver hörapparater.

– Nu måste abonnemangsavgiften skrotas. Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Den föreslagna abonnemangsavgiften är 780 kronor per år, utöver 600 kronor i besöksavgift. Hörapparaterna blir därmed dyrare för den enskilde ju längre tid de används; 4 500 kronor för fem år, 5 280 kronor för sex år och 6 060 kronor för sju år. Trots att kostnaden för regionen ligger på cirka 1 100 kronor per hörapparat.

– Det finns en uppenbar risk att hörselskadade avstår från hörapparater av ekonomiska skäl, om detta blir verklighet. Följden blir ohälsa, isolering och utanförskap som står samhället dyrt och är förödande för individen, säger Mattias Lundekvam.

I dag skickar Hörselskadades Riksförbund och HRF-distriktet i Örebro län en skrivelse till regionfullmäktiges ledamöter, med uppmaning om att yrka återremiss på abonnemangsförslaget.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Pressmeddelandet som pdf

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig (pressmeddelande 2019-11-14)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-20">20 oktober 2023</time>

  Hörselskadades Dag imorgon – med brist på hörselvård i stora delar av landet

  I morgon, lördag 21 oktober, är det Hörselskadades Dag runt om i landet, med aktiviteter på ett 30-tal orter. Men väntetider på över ett år kastar skugga över dagen på många håll.
  – Läget är akut. Nu måste landets regioner att kraftsamla för att komma till rätta med köerna, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund (HRF).

 • Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2023-10-16">16 oktober 2023</time>

  Nu börjar Hörselveckan: ”Kolla hörseln på 3 minuter”

  Över 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har en hörselnedsättning. Men ungefär en tredjedel har inte sökt vård eller ens testat hörseln – och det innebär en allvarlig hälsorisk.  
  ”Kolla hörseln på tre minuter”, uppmanar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan i hela landet.