Kategori: Pressmeddelande
Datum: <time datetime="2019-11-13">13 november 2019</time>

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig

Lagbok på bord.

En ny hjälpmedelsavgift som planeras i Region Örebro län kan vara olaglig. Det visar en juridisk granskning. Den nya abonnemangsavgiften innebär att patienter betalar hörapparaterna flera gånger om, för att regionen ska tjäna miljoner. Och det är förbjudet i Kommunallagen.

I nästa vecka, den 18–19 november, ska regionfullmäktige i Örebro län fatta beslut om en ny abonnemangsavgift som innebär att i stort sett alla hörselskadade får betala överpris för sina hörapparater. Vid fem års användning får den enskilde betala totalt 4 500 kronor för två hörapparater, trots att de bara kostar regionen 2 200 kronor i inköp.

Men nu visar en juridisk granskning som Hörselskadades Riksförbund (HRF) har låtit göra att abonnemangsavgiften står i strid med Kommunallagen. Enligt den så kallade ”självkostnadsprincipen” får inte regioner ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för det de tillhandahåller.

Med andra ord: en region får inte tjäna pengar på att hörselskadade behöver hörapparater.

– Nu måste abonnemangsavgiften skrotas. Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam.

Den föreslagna abonnemangsavgiften är 780 kronor per år, utöver 600 kronor i besöksavgift. Hörapparaterna blir därmed dyrare för den enskilde ju längre tid de används; 4 500 kronor för fem år, 5 280 kronor för sex år och 6 060 kronor för sju år. Trots att kostnaden för regionen ligger på cirka 1 100 kronor per hörapparat.

– Det finns en uppenbar risk att hörselskadade avstår från hörapparater av ekonomiska skäl, om detta blir verklighet. Följden blir ohälsa, isolering och utanförskap som står samhället dyrt och är förödande för individen, säger Mattias Lundekvam.

I dag skickar Hörselskadades Riksförbund och HRF-distriktet i Örebro län en skrivelse till regionfullmäktiges ledamöter, med uppmaning om att yrka återremiss på abonnemangsförslaget.

För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam finns på www.hrf.se/pressbilder

Pressmeddelandet som pdf

Ny abonnemangsavgift på hörapparater kan vara olaglig (pressmeddelande 2019-11-14)

Relaterade nyheter

 • Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-10-15">15 oktober 2021</time>

  Hörselskadades Dag i morgon, i hela landet

  I morgon, lördag 16 oktober, är det Hörselskadades Dag. Det uppmärksammas på ett 30-tal orter runt om i landet, då Hörselskadades Riksförbund (HRF) från norr till söder efterlyser ett "hörselsmart samhälle" för Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade.

 • Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-06-22">22 juni 2021</time>

  Nytt kulturpris för hörselskadade till Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ 

  En ung konstnär med färgsprakande lyskraft och en teatergrupp som utmanar normer med humor och svärta. Hampus Sjöberg och Teater Hipp-Happ belönades på tisdagen med Jan-Peter Strömgrens Kulturpris – ett helt nytt kulturpris för hörselskadade.

 • Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”
  Kategori: Pressmeddelande
  Datum: <time datetime="2021-05-28">28 maj 2021</time>

  Arbetsmarknadsministern till HRF: ”Ingen ska behöva bli bortsorterad!”

  – Det är ett problem när hörselskadade inte får det stöd man har behov av. Med rätt förutsättningar och hjälpmedel kan hörselskadade jobba som vem som helst. Ingen ska behöva bli bortsorterad! Det sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon talade på HRFs kongress på fredagen.