Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-21">21 augusti 2014</time>

Nu vill KD se över hörselchecksystemet och företagens inflytande över hörselvården i Stockholm

Systemet med fritt val av hörapparater slår fel och måste förändras. Det medger Stig Nyman (KD), landstingspolitikern som är ansvarig för hörselcheckmodellen i Stockholms läns landsting. Nu utreds frågan, och ett förslag om ändringar kan komma före årsskiftet.

Kristdemokraterna i Stockholm har gjort en helomvändning sedan HRF kom ut med rapporten ”Myternas marknad”. KDs starke man inom landstingspolitiken, Stig Nyman, säger sig nu ha nu insett att många drabbas av höga kostnader för hörapparater. I en intervju med P4 Stockholm utlovar han ändringsförslag, förhoppningsvis före årsskiftet.

I ett möte med HRF tidigare i augusti medgav Nyman att de inte förutsett alla de problem som följde av hörselchecksystemet – trots att detta är problem som HRF varnade för. Och när det HRF varnade för blev verklighet, avfärdades HRFs rapporter om missförhållanden av KD och Alliansen.

Men när HRFs rapport kom ut, med beskrivningar av hur systemet drabbat många hörselskadade med dryga kostnader, och urholkat rätten till hörselvård, blev reaktionerna starka från många håll. Efter artiklar i Dagens Nyheter fick Nyman själv många samtal från hörselskadade som drabbats. Han kunde inte längre blunda för problemen.

Läs även:

Birgitta uppmanades ta lån för att köpa hörapparater: ”Skandalöst geschäft!” (2014-08-20)

Relaterade nyheter

 • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

  Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

  Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

 • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

  Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

  Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
  – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

 • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

  Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

  "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.