Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-08-21">21 augusti 2014</time>

Nu vill KD se över hörselchecksystemet och företagens inflytande över hörselvården i Stockholm

Systemet med fritt val av hörapparater slår fel och måste förändras. Det medger Stig Nyman (KD), landstingspolitikern som är ansvarig för hörselcheckmodellen i Stockholms läns landsting. Nu utreds frågan, och ett förslag om ändringar kan komma före årsskiftet.

Kristdemokraterna i Stockholm har gjort en helomvändning sedan HRF kom ut med rapporten ”Myternas marknad”. KDs starke man inom landstingspolitiken, Stig Nyman, säger sig nu ha nu insett att många drabbas av höga kostnader för hörapparater. I en intervju med P4 Stockholm utlovar han ändringsförslag, förhoppningsvis före årsskiftet.

I ett möte med HRF tidigare i augusti medgav Nyman att de inte förutsett alla de problem som följde av hörselchecksystemet – trots att detta är problem som HRF varnade för. Och när det HRF varnade för blev verklighet, avfärdades HRFs rapporter om missförhållanden av KD och Alliansen.

Men när HRFs rapport kom ut, med beskrivningar av hur systemet drabbat många hörselskadade med dryga kostnader, och urholkat rätten till hörselvård, blev reaktionerna starka från många håll. Efter artiklar i Dagens Nyheter fick Nyman själv många samtal från hörselskadade som drabbats. Han kunde inte längre blunda för problemen.

Läs även:

Birgitta uppmanades ta lån för att köpa hörapparater: ”Skandalöst geschäft!” (2014-08-20)

Relaterade nyheter

 • Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-11-21">21 november 2023</time>

  Ny hörselforskning får 1,1 miljoner ur HRFs fond

  Fyra forskningsprojekt har beviljats sammanlagt över 1,1 miljoner kronor ur HRFs hörselforskningsfond. Pengarna går till forskning om anhörigas betydelse vid hörselrehabilitering, ljudmätningar anpassade för förskolebarn och hur CI-operationer kan ge bättre resultat. Varje år fördelar...

 • Nu tar HRF strid för krav på teleslingor
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-18">18 oktober 2023</time>

  Nu tar HRF strid för krav på teleslingor

  Nu mobiliserar HRF för att rädda teleslingorna.
  Boverket vill ta bort kravet på teleslinga eller motsvarande i publika lokaler, för att förenkla byggreglerna. Men försvinner kravet, då försvinner också hörselskadades delaktighet, konstaterar HRF.

 • Akut audionombrist orsakar årslånga köer
  Kategori: Nyhet
  Datum: <time datetime="2023-10-13">13 oktober 2023</time>

  Akut audionombrist orsakar årslånga köer

  I större delen av landet måste hörselskadade nu vänta över ett år på hörapparatutprovning, för att det saknas audionomer. På sina håll är väntetiden uppåt 18-24 månader.
  "Förödande", säger HRF.